Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Viitorii şoferi vor trebui să plătească mai mult: Cu cât s-au scumpit orele la școala auto

© Sputnik / Anatolii KiriakАвтошкола
Автошкола  - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Abonare
Viitorii șoferi sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a face orele practice la școala auto. Mai multe școli care instruesc viitorii conducătoi auto au majorat prețurile.
CHIȘINĂU, 8 feb – Sputnik. Prețurile cresc ca pe drojdii în mai multe domenii. O nouă scumpire a fost înregistrată la școlile auto. În țara noastră sunt înregistrate puțin peste 100 de școli în care pot fi instruiți viitorii șoferi. Prețul pentru orele teoretice variază între 1000 și 1500 de lei. Mai mulți instructori auto spun că prețul pentru teorie nu a fost schimbat, însă prețurile pentru orele practice au fost majorate în medie cu 10-30 de lei. Astfel, orele practice pentru mașinele cu cutie manuală variază de la 200 la 240 de lei pentru 90 de minute de instruire, iar pentru mașinile cu cutie automată pot să ajungă și până la 260 de lei.
Victor Zgarbur este administratorul unei școli auto din Capitală. Acesta a declarat pentru Sputnik Moldova că prețul pentru instruirea auto a fost schimbat începând cu luna februarie. Administratorul spune că a avut mai multe motive pentru a majora prețurile pentru orele practice. La școala pe care o administrează tariful este mai mare cu 10 lei din această lună. Lecțiile teoretice au rămas la același preț - o mie de lei.

”Majorarea prețurilor a fost efectuată din cauza carburanților. Piesele pentru întreținerea mașinii s-au majorat precum și uleiul, care trebuie schimbat la motor. Totodată s-au scumpit și mașinile. Cursanții acum doresc mașini bune, mașini noi. Și pentru ca noi să cumpărăm astfel de mașini și prețurile se ridică”, spune Victor Zgarbur

Totodată, sunt unele școli auto care spun că nu vor mări prețurile pentru că au făcut o astfel de majorare în toamna anului trecut, când a fost o creștere mare la tariful pentru gaz metan.

”O să vedem în funcție de situația care o să fie în țară dacă vom majora iar tariful. Noi, în 11 noiembrie, am mărit, când s-a majorat brusc prețul la combustibil. Acum la moment nu preconizăm să majorăm nimic”, a declarat reprezentantul unei școli auto din Capitală.

În noiembrie această școală auto a majorat prețul pentru orele practice pentru mașină cu cutie manuală de la 190 la 240 de lei, iar pentru 90 de minute de instruire auto pe mașină cu cutie automată prețul a crescut de la 210 la 250 de lei.
Reprezentanții Agenţiei Servicii Publice au declarat că deocamdată tariful pentru obţinerea permisului de conducere va rămâne neschimbat. O astfel de majorare poate fi operată doar prin hotărâre de Guvern și nicidecum de agenție.
Astăzi ANRE a publicat noile prețuri plafon la carburanți. Astfel, pentru data de 9 februarie, prețul pentru benzina cu cifra octanică 95 a ajuns la 23,58 lei, cu 15 bani mai mult față de ziua de astăzi. Litru de motorină s-a scumpit la fel cu 15 bani și va ajunge mâine la 20,51 lei. De la începutul acestui an benzina 95 și motorina s-au scumpit cu peste 2 lei pentru un litru.
Se întâmplă după ce din data de 2 septembrie ANRE a început să stabilească iarăși prețurile maxime de vânzare cu amănuntul a carburanților ca urmare a creșterii prețurilor de import, iar de atunci prețurile au crescut constant la pompă.
Și prețul la gaz metan s-a majorat, iar în unele benzinării gazul metan a ajuns să coste chiar și 18 lei litru, deși anterior putea fi cumpărat cu opt lei.
Benzină - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Economie
Din ce în ce mai scumpi: Cât va costa benzina și motorina pe 9 februarie
Fluxul de știri
0