Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Kievul, îngrijorat de vizita lui Macron după întâlnirea acestuia cu Putin

© Sputnik / Mikhail Klimentyev / Accesați arhiva multimediaVladimir Putin și Emmanuel Macron,
Vladimir Putin și Emmanuel Macron, - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Abonare
Politologul ucrainean Romanenko a declarat că Macron îi va aduce lui Zelenski ”propunerile lui Putin”.
CHIȘINĂU, 8 feb – Sputnik. Președintele francez, Emmanuel Macron, care urmează să întreprindă o vizită la Kiev după negocierile de la Moscova cu liderul rus Vladimir Putin, va aduce inițiative dezavantajoase pentru Ucraina. Astfel de îngrijorări au fost exprimate de politologul ucrainean Iurii Romanenko.
Întâlnirea lui Macron cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski este programată pentru marți.
"Discursul lui Macron la conferința de presă cu Putin este la fel de lipsit de sens și plină de vorbărie ca și filosofia franceză modernă. Macron ne va aduce pustiul european și propunerile lui Putin", a scris Romanenko pe pagina sa de Facebook.
Drept confirmare a temerilor sale, Romanenko s-a referit la faptul că Macron a numit conflictul din Donbass „ucrainean”. În ce anume constă contradicția unei astfel de afirmații, politologul nu a precizat.
Vladimir Putin și Emmanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2022
Putin și Macron au discutat despre Ucraina: „Sper că vom găsi un răspuns pentru Europa”
Anterior, Macron a declarat în urma întâlnirii cu Putin că în timpul discuției cu liderul ucrainean Vladimir Zelenski, îl va îndemna pe acesta să respecte acordurile de la Minsk. Putin, la rândul său, i-a spus liderului francez că Kievul refuză respectarea înțelegerilor. Președintele Rusiei a menționat că un șir de idei ale lui Macron ar putea fi utilizate ca bază pentru pașii ulteriori în privința Ucrainei. Totodată, el a opinat că liderului francez „nu-i va fi ușor” la negocierile cu conducerea Ucrainei.
Situația la linia de contact din Donbass provoacă îngrijorarea serioasă a Rusiei – pe parcursul a câteva luni, Moscova constată că Kievul concentrează acolo arme grele și forțe. Moscova nu exclude că autoritățile ucrainene pun la cale planuri de soluționare prin forță a conflictului din sud-estul țării, cu încuviințarea țărilor occidentale care continuă să-i „pompeze” Kievului armament și să trimită instructori militari. În afară de aceasta, Kievul blochează activitatea în cadrul Grupului de Contact, refuzând dialogul direct cu autoproclamatele Republicilor Populare Donețk și Lugansk, și elaborează proiecte de legi care vin în contradicție directă cu acordurile de la Minsk - de exemplu, proiectul de lege cu privire la perioada de tranziție.
Politicienii occidentali, inclusiv președintele american Joe Biden, s-au pronunțat în repetate rânduri în sprijinul acordurilor de la Minsk. Biden, în urma discuțiilor cu președintele rus la Geneva în iunie 2021, a declarat că s-a înțeles întâlnirea cu Putin să susțină acordurile de la Minsk.
Emmanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Rusia
După discuțiile cu Putin, Macron a făcut o plimbare în Piața Roșie - Video
Fluxul de știri
0