Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Franța afirmă că ”Nord Stream – 2” ar fi soluția pentru criza cu Rusia

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Accesați arhiva multimedia”Nord Stream – 2”
”Nord Stream – 2” - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Abonare
Ministrul francez al Finanțelor, Le Maire, a calificat ”Nord Stream – 2” drept o cale de ieșire din criza cu Rusia.
CHIȚINĂU, 8 feb – Sputnik. Unul dintre punctele cheie pentru ieșirea din criza cu Rusia este lansarea gazoductului ”Nord Stream – 2”, a declarat ministrul francez al Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, la postul de radio France Inter, citat de RIA Novosti.
Președintele american Joe Biden a amenințat anterior că va opri proiectul în cazul escaladării situației din jurul Ucrainei.
"Nu SUA se vor confrunta cu consecințele conflictului din Ucraina, ci europenii, din punctul de vedere al prețurilor la energia electrică. Deschiderea gazoductului ”Nord Stream – 2” este unul dintre punctele cheie ale negocierilor și, fără îndoială, unul dintre punctele cheie pentru depășirea crizei cu Rusia”, a menționat oficial francez.
El a subliniat că chestiunea lansării ”Nord Stream – 2” este strategică atât pentru Rusia, cât și pentru Europa.
Emmanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Editoriale
Putin l-a pus în fața unei alegeri pe Macron
În ultimele luni, în mediile de informare occidentale au început să apară tot mai des informații despre pregătirile Moscovei pentru o „invazie” în Ucraina. Rusia a respins în mod repetat astfel de acuzații și a subliniat că ele sunt folosite ca pretext pentru sporirea contingentelor NATO în regiunile de frontieră.
”Nord Stream – 2” este o nouă conductă de export cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an, din Rusia către Europa. Acum are loc procesul de certificare a Nord Stream 2 (singurul acționar este Gazprom) ca operator principal al conductei: procesul a fost suspendat în așteptarea documentației necesare. Când autoritatea de reglementare va adopta un proiect de decizie, va fi necesară opinia Comisiei Europene, care intenționează să elaboreze o concluzie după consultări cu Ucraina.
Pe acest fundal, prețurile la gaze pe piața europeană au crescut de câteva ori față de cele din vară. Autoritățile țărilor europene au acuzat în repetate rânduri Rusia de provocarea crizei energetice. Vladimir Putin a calificat aceste afirmații drept inepții. El a amintit că i-a propus Bruxelles-ului să lase în vigoare contracte pe termen lung de furnizare a materii prime, însă Comisia Europeană a insistat asupra prețurilor de piață, ceea ce a dus în cele din urmă la criză.
Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Moldova, 1920, 09.01.2022
Internațional
Germania: Majoritatea nemților susțin Nord Stream 2
Fluxul de știri
0