Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: Cu cât s-ar putea scumpi carburanții în luna martie

© Sputnik / Mihai Carausавтозаправка
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Abonare
Guvernul ar putea controla scumpirile carburanților, lucru pe care nu-l face, astfel că ne putem aștepta la noi majorări ale tarifelor în luna martie. Declarația a fost făcută de către expertul în energetică Sergiu Ungureanu.
CHIȘINĂU, 8 feb - Sputnik. Tarifele la combustibil cresc nu atât din cauza scumpirilor pe piața internațională, cât din cauza creșterii accizelor, iar Guvernul ar putea controla acest proces, dar nu o face. Declarația a fost făcută de către expertul în energetică Sergiu Ungureanu, în cadrul studioului Sputnik Moldova.
Astfel, potrivit lui, în martie, carburanții ar putea să ajungă să coste și 30 de lei pentru un litru.
„Se va scumpi, probabil se va ajunge până la 30 - 32 de lei pentru benzină și 30 pentru motorină. Cam acestea ar fi prognozele pentru martie”, a declarat Sergiu Ungureanu.
Expertul susține că trebuie să existe un mecanism de control al accizelor. Totodată, Ungureanu a precizat că trebuie să fie controlate și veniturile companiilor petroliere. Expertul în energetică a menționat că deși nu s-a dovedit clar acest lucru, dar între companiile petroliere sunt înțelegeri de cartel și autoritățile trebuie să intervină.
„Dacă deja depășește posibilitatea oamenilor de a achita, pentru că deja apar greve. Noi vedem și această grevă a transportatorilor care este legată de acest lucru și până la urmă se va ajunge la necesitatea de a mări tarifele și mărirea tarifelor la transport va lovi pe fiecare cetățean, în special cei de la sate”, a menționat Ungureanu.
Prețurile astronomice la benzină – marea escrocherie a guvernanților PAS>>>
Ungureanu susține că în cazul dat este necesar realizarea unui proiect pe țară prevăzut pentru cel puțin 50 de ani și ca acest proiect să prevadă toți pașii necesari pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, în caz contrar, Moldova riscă să dispară de pe hartă.

„Problema principală a autorităților trebuie să fie faptul că țara rămâne fără oameni, nu vor mai avea pe cine să guverneze, nu vor avea cui să-i facă reforme. Ei se bucură că oamenii nu ies la grevă pentru că nu mai are cine ieși”, a conchis expertul.

Precizăm că și astăzi Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noile prețuri plafon la produselor petroliere.
Astfel, pentru un litru de benzină 95, șoferii ar putea achita mâine până la 23,58 de lei, cu 15 bani mai mult față de ziua de astăzi. Litru de motorină se scumpește la fel cu 15 bani și va ajunge la 20,51 de lei. De la începutul acestui an, benzina 95 și motorina s-au scumpit cu peste 2 lei pentru un litru.
Amintim că anterior, ANRE a precizat într-un comunicat de presă că nivelul prețurilor la produsele petroliere este în continuare puternic influențat de creșterea cotațiilor la bursele internaționale.
Oleinic: În ani pandemici să majorezi accizele la carburanți este inacceptabil - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2022
Podcasturi
Oleinic: Este inacceptabil să majorezi accizele la carburanți în pandemie
Fluxul de știri
0