https://md.sputniknews.com/20220207/sfaturi-pentru-turisti-cum-evitam-capcanele-unor-escroci-din-domeniul-turismului-48668002.html
Sfaturi pentru turiști: Cum evităm capcanele unor escroci din domeniul turismului
Sfaturi pentru turiști: Cum evităm capcanele unor escroci din domeniul turismului
Sputnik Moldova
Chiar dacă suntem în plină pandemie turismul ia amploare iar interesul oamenilor pentru a călători a sporit
2022-02-07T20:30+0200
2022-02-07T20:30+0200
2022-02-07T20:30+0200
podcasturi
podcast
turist
oferte turistice
agentie de turism
oferte turistice de vară
contract
escrocherii
calatorie
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/07e6/02/07/48668095_0:333:3049:2048_1920x0_80_0_0_98ebfed7dbde14eeddfaf92cd79c0dfe.jpg
Sfaturi pentru turiști: Cum evităm capcanele unor escroci din domeniul turismului
Sputnik Moldova
Chiar dacă suntem în plină pandemie, turismul ia amploare iar interesul oamenilor pentru a călători a sporit. Înainte de semnarea contractului și pentru a evita capcanele companiilor de turism trebuie să ținem cont de câteva sfaturi.
Recent, oamenii legii au desfășurat percheziții la o agenție de turism din Chișinău care ar fi prejudiciat 42 de moldoveni cu peste două milioane de lei. Deși clienții semnau contracte, aceștia nu mai ajungeau la destinația promisă din diverse motive inventate de către reprezentanții companiei. Cum să nu cădem în plasa unor escroci din domeniul turismului a vorbit în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Sergiu Lelic, directorul Centrului Național pentru Protecția Intereselor Economice ale Consumatorilor."Consumatorii trebuie să cunoască niște reguli de bază atunci când contractează un operator din domeniul turismului. În ultima perioadă acestea apar ca ciupercile după ploaie și se admit multe încălcări în prestarea serviciilor. Studierea contractului este imperioasă pentru a înlătura clauzele abuzive care ne defavorizează. De asemenea trebuie să solicităm bonul fiscal, asigurarea medicală și toată informația despre riscurile care pot apărea până la plecare, dar și în timpul vacanței. Recomandăm să țineți cont de experiența companiei și să studiați recenziile lăsate de alți călători care au beneficiat anterior de serviciile agenției", a menționat directorul Centrului Național pentru Protecția Intereselor Economice ale Consumatorilor.Mai mult decât atât, Sergiu Lelic a precizat că consumatorii trebuie să facă o distincție între noțiunea de avans și arvună."Atunci când în contract este stipulat termenul de avans, consumatorul poate apela la rezoluțiunea contractului fără echivoc și primește banii înapoi, iar dacă agentul economic este în imposibilitate de a presta serviciul restituie banii. Iar când avem termenul de arvună și consumatorul decide să renunțe la serviciile prestate, el pierde acea sumă transmisă. Iar în situația în care prestatorul de servicii nu își onorează obligațiile contractuale, întoarce arvuna dublu", a explicat Sergiu Lelic.De precizat este că astăzi controlul calităţii serviciilor turistice prestate de agențiile de turism se efectuează de către Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei.
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Știri
ro_MD
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/07e6/02/07/48668095_0:0:2731:2048_1920x0_80_0_0_1f107f5658d8fcb8d85c85cffbc06b2b.jpgSputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
turism, agentie de turism, escrocherie, sfaturi, contract, calatorie
turism, agentie de turism, escrocherie, sfaturi, contract, calatorie
Sfaturi pentru turiști: Cum evităm capcanele unor escroci din domeniul turismului
Chiar dacă suntem în plină pandemie, mulți dintre moldoveni nu au renunțat la vacanțele peste hotare. La semnarea contractului și pentru a evita capcanele companiilor de turism, trebuie să ținem cont de câteva sfaturi.
Recent, oamenii legii au desfășurat percheziții la o agenție de turism din Chișinău care ar fi prejudiciat 42 de moldoveni cu peste două milioane de lei. Deși clienții semnau contracte, aceștia nu mai ajungeau la destinația promisă din diverse motive inventate de către reprezentanții companiei. Cum să nu cădem în plasa unor escroci din domeniul turismului a vorbit în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Sergiu Lelic, directorul Centrului Național pentru Protecția Intereselor Economice ale Consumatorilor.
"Consumatorii trebuie să cunoască niște reguli de bază atunci când contractează un operator din domeniul turismului. În ultima perioadă acestea apar ca ciupercile după ploaie și se admit multe încălcări în prestarea serviciilor. Studierea contractului este imperioasă pentru a înlătura clauzele abuzive care ne defavorizează. De asemenea trebuie să solicităm bonul fiscal, asigurarea medicală și toată informația despre riscurile care pot apărea până la plecare, dar și în timpul vacanței. Recomandăm să țineți cont de experiența companiei și să studiați recenziile lăsate de alți călători care au beneficiat anterior de serviciile agenției", a menționat directorul Centrului Național pentru Protecția Intereselor Economice ale Consumatorilor.
Mai mult decât atât, Sergiu Lelic a precizat că consumatorii trebuie să facă o distincție între noțiunea de avans și arvună.
"Atunci când în contract este stipulat termenul de avans, consumatorul poate apela la rezoluțiunea contractului fără echivoc și primește banii înapoi, iar dacă agentul economic este în imposibilitate de a presta serviciul restituie banii. Iar când avem termenul de arvună și consumatorul decide să renunțe la serviciile prestate, el pierde acea sumă transmisă. Iar în situația în care prestatorul de servicii nu își onorează obligațiile contractuale, întoarce arvuna dublu", a explicat Sergiu Lelic.
De precizat este că astăzi controlul calităţii serviciilor turistice prestate de agențiile de turism se efectuează de către Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei.