Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pușcărie pentru falsificarea certificatelor de vaccinare: Sunt vizați și deținătorii

© Inquam Photos / Virgil SimonescuCertificat digital COVID în România
Certificat digital COVID în România - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2022
Abonare
Un grup interinstituțional desfășoară acțiuni privind prevenirea și combaterea falsificării certificatelor de vaccinare împotriva coronavirusului.
CHIȘINĂU, 7 feb - Sputnik. Persoanele care falsifică, vând sau dețin certificate false de vaccinare împotriva COVID-19 riscă privațiune de libertate până la 15 ani. Pentru prevenirea și combaterea falsificării certificatelor de vaccinare împotriva coronavirusului, în țara noastră a fost creat un grup interinstituțional special. Se întâmplă după ce falsificarea acestor acte a început să devină fenomen în Moldova.
Vicepreședintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Ana Racu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că acest fenomen duce la un număr mare de îmbolnăviri cu COVID-19 și mai ales la decese.
Totodată, secretarul de stat la Ministerul Sănătății Svetlana Nicolăescu a declarat că certificate false eliberate de autoritățile din Republica Moldova au fost depistate de autoritățile altor state.

„În asemenea situații, riscăm să pierdem acceptarea certificatelor de vaccinare eliberate de autoritățile moldovenești de către statele Uniunii Europene și statele interconectate la acest sistem european, după ce în noiembrie 2021 am obținut această echivalare a certificatelor moldovenești cu cele emise în statele UE”, a menționat secretarul de stat.

Potrivit Anei Racu, falsificarea certificatelor de vaccinare presupune muncă în plus pentru angajații Poliției, Procuraturii Generale, Serviciului de Informații și Securitate, Centrului Național Anticorupție, dar și o presiune enormă pe umerii angajaților din sistemul medical.
Spital - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2022
Coronavirus
Primarul Capitalei neagă că au fost percheziții la Spitalul "Sfânta Treime"
Ana Racu mai spune că Procuratura Generală a instituit un mecanism de monitorizare permanentă a acestor cazuri.

„Până în prezent a fost pornită urmărirea penală în 94 de cauze penale, având ca obiect de cercetare certificatele de imunizare COVID-19, precum și acțiunile de corupție comise. Constatăm că 70 de cauze penale se referă la acțiunile săvârșite de persoanele fizice, două cauze penale se referă la acțiunile persoanelor juridice și alte 22 de cazuri se referă la acțiuni comise de persoane publice - angajați ai instituțiilor medicale sau a instituțiilor de drept”, a precizat vicepreședintele Comisiei.

Potrivit acesteia, persoanele vizate sunt cercetate pentru acțiuni de corupție, falsificarea documentelor și infcracțiuni în domeniul informațional. Până la data de astăzi, în instanța de judecată au fost expediate cu rechizitoriu, trei cauze penale care vizează falsul informatic, coruperea pasivă și confecționarea, deținerea, vânzarea și folosirea de documente oficiale.
Pentru aceste infracțiuni, persoanele care vor fi găsite vinovate riscă amenzi de 1300 de unități convenționale, privarea dreptului pentru a ocupa anumite funcții publice, muncă neremunerată în folosul comunității, dar și privațiunea de libertate de la 2 la 15 ani.
Ana Racu le-a solicitat instituțiilor de drept să continue acțiunile de prevenire și combatere a falsificării actelor. Totodată, deputatul Dan Perciun a declarat că există propuneri legislative pentru a eficientiza măsurile de prevenire și combatere a falsificării certificatelor, în special sub aspectul înăspririi sancțiunilor pentru astfel de ilegalități.
Cu certificatul COVID-19  în buzunar – La ce șmecherii nu ar trebui să recurgă moldovenii - Sputnik Moldova, 1920, 25.01.2022
Podcasturi
Certificatul COVID-19: La ce șmecherii nu ar trebui să recurgă moldovenii
Fluxul de știri
0