Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Exclusiv: Bucureștiul este dispus să accepte inspectori ruși la Deveselu, condiționat

© AP Photo / Vadim GhirdaАмериканская военная база в Девеселу
Американская военная база в Девеселу - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2022
Abonare
Bucureștiul este dispus să primească inspectorii militari ruși la bazele sale militare în condițiile reciprocității, a declarat MAE al României, la solicitarea agenției RIA Novosti.
BUCUREȘTI, 7 feb – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al României aderă la o politică de transparență în chestiunea inspectării de către reprezentanții Rusiei a bazelor militare românești, însă doar în condițiile reciprocității, a declarat MAE de la București, solicitat de RIA Novosti.
Mai devreme, agenția Bloomberg a anunțat că SUA a propus Rusiei să discute despre o posibilă inspectare a bazelor NATO din România și Polonia, pentru a verifica prezența unor rachete de croazieră, în cazul în care Moscova va recurge la un gest similar. Potrivit agenției, Washingtonul a declarat Moscovei că este gata să ofere Rusiei posibilitatea de a se convinge că în bazele NATO din statele est-europene nu există rachete “Tomahawk”.
“În ultimii ani, Ministerul Afacerilor Externe și-a indicat și confirmat în lumina ultimelor evenimente poziția sa cu privire la caracterul strict defensiv al sistemului din baza Deveselu. MAE declară că România aderă la principiile de transparență și diminuarea a riscurilor și consideră că acestea trebuie să fie aplicate în baza reciprocității, în conformitate cu principiile și angajamentele asumate la nivel internațional, precum și prin litera și spiritul documentelor fundamentale cu privire la securitatea europeană”, a răspuns diplomația română, fiind solicitată să răspundă dacă statul roman este dispus să primească inspector din Rusia în baza antiaeriană.
Bucureștiul a menționat că ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Auresc, a negat la reuniunea miniștrilor OSCE existența unor rachete ofensive în baza de la Deveselu.
Vladimir Putin și Emmanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2022
Editoriale
Se vor justifica oare speranțele lui Macron legate de Moscova?
Fluxul de știri
0