Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert, despre datoria Chișinăului față de ”Gazprom”: Trebuie inclusă în tarif

Expert, despre datoria Chișinăului față de Gazprom: Trebuie să fie inclusă în tarif
Abonare
Guvernul a decis să efectueze auditul independent al datoriei ”Moldovagaz” față de ”Gazprom” și compania ”Factoring-Finance” pentru gazele livrate.
Expertul economic Viorel Gârbu desclară că efectuarea acestui audit va fi o misiune extrem de dificilă, însă nu și imposibilă. Totodată, Gârbu se întreabă ce va urma după ce auditul se va încheia și care vor fi următoarele acțiuni ale Executivului.

”Realizarea acestui audit va fi dificilă. Chiar dacă Guvernul realizează auditul și descoperă anumite abateri, ce face a doua zi? Dacă Guvernul era puternic și încrezut în capacitățile sale, atunci ar fi acționat. Se cunoaște faptul că întreprinderea ”Moldovagaz” este falimentară. De ce Guvernul nu lichidează această întreprindere fără să facă audit. Și atunci ne întrebăm, ce se va întâmpla dacă vor fi descoperite încălcări în modul de gestionare a acestei întreprinderi. Noi nu avem capacitatea să ne impunem în dialogul cu Federația Rusă și atunci mă întreb care este totuși finalitatea”, declară Gârbu.

”Moldovagaz” are o datorie istorică față de ”Gazprom” pentru gaze livrate consumatorilor din Moldova. Guvernul, în calitate de deținător a 35,33% din numărul total de acțiuni ale ”Moldovagaz”, consideră necesară efectuarea unui audit, în vederea verificării corespunderii datoriei față de furnizorii externi cu situația reală.
Expertul menționează că dacă datoriile față de ”Gazprom” vor fi confirmate și de auditul comandat de Guvern, atunci aceste costuri vor trebui incluse în tarif, iar de vină se va face ANRE, care nu a adaptat corect costul de-a lungul anilor.

”Datoriile, dacă sunt legale, ele trebuie să fie incluse în tarif. Asta ar însemna tarife mai mari la gaz. Răspunderea este a Regulatorului, care nu a majorat tariful la timp. Tariful va fi mai mare, chiar dacă prețul va scădea la bursele internaționale. Asta însă dacă se adeverește că datoriile acumulate sunt legale”, declară Gârbu.

Amintim că președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat anterior în studioul Sputnik Moldova că întreprinderea va face tot posibilul pentru a nu include aceste datorii în factură pentru consumatorii casnici, ci va colecta datoriile de la întreprinderile care nu și-au onorat obligațiunile de plată ani de zile.
Fluxul de știri
0