Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cu cât ar scădea prețul motorinei dacă statul ar returna TVA-ul și accizele

Cu cât ar scădea prețul motorinei dacă statul ar întoarce TVA-ul și accizele
Abonare
Mai multe unități de transport de pe cursele regulate naționale nu circulă astăzi, după ce transportatorii au decis să sisteze activitatea în perioada 7-9 februarie în semn de protest.
Președintele Asociației Patronale a Operatorilor Auto, Oleg Alexa, a declarat în studioul Sputnik Moldova că transportatorii nu-și mai pot continua activitatea din motiv că prețul motorinei a crescut substanțial, iar costul pentru o călătorie a rămas neschimbat, fiind insuficient pentru ca această ramură să-și poată continua activitatea.
Potrivit președintelui APOTA, transportatorii solicită fie majorarea prețului la călătoriile interurbane, fie ca statul să le restituie transportatorilor accizele sau TVA-ul. Oleg Alexa a precizat că în timp ce lumea este stupefiată de prețul la carburanți, statul încasează cel puțin șase lei la un litru de motorină.

”Dacă se restituie doar accizele, fără TVA – 3 lei la un litru, ceea ce ar fi un mecanism substanțial, iar dacă se adaugă și TVA, atunci va fi încă 3 lei. Deci, în total, dacă statul ar accepta aceste solicitări, atunci ar fi în total în jur de 6 lei pentru un litru de motorină, ceea ce ne-ar permite să majorăm salariile șoferilor, dar și să investim în unitățile de transport”, declară Oleg Alexa.

Greva transportatorilor le-a dat mari bătăi de cap oamenilor. Pentru a se putea deplasa, aceștia sunt nevoiți să iasă la marginea drumului pentru a prinde o mașină de ocazie, iar acesta este abia începutul. Oleg Alexa declară că dacă Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu va interveni prompt, atunci acțiunile de protest ale transportatorilor vor deveni periodice.
”Dacă nu vom fi auziți, atunci vom repeta astfel de acțiuni de protest, o dată la câteva săptămâni. Oamenii cheltuie mult mai mult pentru a plăti servicii de taxi sau un alt transport pentru a ajunge în centrul raional sau în altă parte. Vom ajunge la aceea că nu va exista legătură între localități, ceea ce îi va nemulțumi și mai mult pe oameni”,mai spune Alexa.
De altă parte, Agenția Națională a Transportului Auto menționează că doar o mică parte din cursele rutiere au fost suspendate. ANTA precizează că majoritatea transportatorilor continuă să furnizeze cu responsabilitate servicii publice către cetățeni.
Joi, 10 februarie la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, va avea loc o nouă discuție cu operatorii de transport pe marginea concluziilor consultărilor. Ulterior vă vom informa despre deciziile luate.
Fluxul de știri
0