Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Biden a vorbit cu Macron înainte ca acesta să se întâlnească cu Putin

© AFP 2024 / NICHOLAS KAMMJoe Biden
Joe Biden - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2022
Abonare
Președintele american Joe Biden a discutat telefonic situația din jurul Ucrainei cu Emmanuel Macron, care va întreprinde o vizită în Rusia.
CHIȘINĂU, 7 feb – Sputnik. Președintele american Joe Biden a discutat despre diplomație și situația din jurul Ucrainei cu omologul său francez Emmanuel Macron, care merge luni într-o vizită în Rusia, a anunțat Casa Albă.
„Președintele Biden a vorbit astăzi cu președintele francez Emmanuel Macron. Liderii au discutat despre eforturile diplomatice care se întreprind și măsurile de izolare ca răspuns la consolidarea de către Rusia a forțelor militare la granițele Ucrainei”, este menționat într-un comunicat de presă.
Biden și Macron și-au reafirmat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Ei au convenit ca echipele lor să rămână în contact și să continuie consultările cu aliații și partenerii, inclusiv cu Ucraina, a adăugat Casa Albă.
Macron se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin luni, la Moscova, urmând să ajungă marți la Kiev. Potrivit liderului francez, scopul vizitei sale în Rusia este de a preveni escaladarea și deteriorarea situației din jurul Ucrainei.
Kremlinul notează că președinții Federației Ruse și Franței vor aborda în cadrul discuțiilor în primul rând garanțiile de securitate.
Putin - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Rusia
Putin a purtat discuții cu președintele francez Macron
Relațiile dintre Rusia și Occident au devenit și mai tensionate în ultimele luni. Washingtonul și Bruxelles-ul acuză Kremlinul că pregătește o „invazie” a Ucrainei și, pe acest fundal, își întăresc prezența în Europa de Est și amenință cu înăsprirea sancțiunilor antirusești.
Moscova respinge toate pretențiile și reamintește că Kievul nu respectă acordurile de la Minsk: autoritățile ucrainene au concentrat jumătate din personalul armatei în apropierea liniei de confruntare și trag în partea adversă cu arme interzise.
Kremlinul și Ministerul de Externe au subliniat în repetate rânduri că scopul poveștilor de „agresiune” este de a construi o grupare militară străină în apropierea granițelor ruse. Kremlinul a mai explicat că principalul motiv al escaladării îl reprezintă acțiunile Statelor Unite și ale NATO, care „pompează” arme în Ucraina, împingând-o astfel către aventuri militare.
Fluxul de știri
0