Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Criză de angajați în primăriile din țară, care este motivul

Criză de angajați în primăriile din țară, care este motivul
Abonare
Salariile mici nu sunt deloc atractive, mai ales pentru tinerii de la sate. Este și cazul Primăriei din comuna Sireți, raionul Strășeni.
Salariile mici și volumul mare de lucru descurajează oamenii să se angajeze la primăriile din satele Republicii Moldova. Nici primăria din comuna Sireți, raionul Strășeni nu este o excepție. Primarul localității Leonid Boaghi a declarat în cadrul Centrului de presă al Agenției de Presă și Radio Sputnik Moldova că tinerii nu sunt tentați să se angajeze la un salariu de 3000-4000 de lei.
"Lipsa resurselor umane este cea mai mare problemă a autorităților locale. Motivul este salariul mic și numărul mare de atribuții care cad pe umerii lucrătorilor. Specificul pentru localitatea Sireți este faptul că ne aflăm în zona proximă a orașului Chișinău, iar specialiștii nu rămân la salariul de 3-4 mii de lei, deoarece Capitala se află la 15 minute distanță, acolo unde pot obține un venit semnificativ mai mare", a spus primarul.
Leonid Boaghi spune că instituția pe care o conduce are în subordine 12 angajați, pe când o primărie din România, raportat la numărul și suprafața similară celei din Sireți are de trei ori mai mulți lucrători: specialiști pe achiziție, relații cu publicul, ofițer stare civilă, referent, secretar, consilier, specialist pe registru agricol, expert în departament de proiecte. Primarul spune că autoritățile locale din țara noastră visează la asemenea funcții și departamente.
Menționăm că despre reforma teritorial-administrativă și problemele localităților țării se vorbește de când Republica Moldova și-a obținut independența. Așa se face că de-a lungul anilor, satele au prezentat interes pentru partidele politice doar în campaniile electorale, în rest, primarii au rămas pe cont propriu. De menționat că, deocamdată, a fost elaborat doar studiul privind trei scenarii de reformă administrativ-teritorială. Iar un scenariu prevede reducerea numărului primăriilor până la 90 la sută. Autoritățile consideră că aceasta va permite atragerea investițiilor, dezvoltarea infrastructurii și stoparea emigrației.
Fluxul de știri
0