Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ce a făcut Spînu la Baku: Ministrul vine cu detalii

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Спыну
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 05.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Andrei Spînu a reprezentat țara noastră la cea de-a 8-a Reuniune ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze, care se organizează anual la Baku, Republica Azerbaidjan.
CHIȘINĂU, 5 feb - Sputnik. Autoritățile din Moldova participă pentru prima dată la Consiliul Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, unde se întâlnesc Miniștri Energiei și reprezentanții Comisiei Europene. Consiliul s-a reunit pentru a discuta rezultatele Coridorului Sudic de Gaze după primul an de la operaționalizarea a acestuia.
”În cadrul reuniunii, am a avut şi o întrevedere bilaterală cu ministrul Energiei al Republicii Azerbaidjan, Parviz Shahbazov, care a salutat participarea Republicii Moldova pentru prima dată la această întâlnire” a declarat Andrei Spînu pe canalul său de Telegram.
Potrivit presei din Azerbaijan, la întâlnire participă comisarul european pentru energie, Kadri Simson, comisarul european pentru extindere și politica de securitate, Oliver Varhelyi, precum și reprezentanți de rang înalt ai Statelor Unite, Marii Britanii, Turciei, Georgiei, Italiei, Greciei, Bulgaria, Albania, Croația, Ungaria, Muntenegru, România, Serbia, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, Ucraina și Turkmenistan.
Bucureștiul în pandemie - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2022
Economie
Restaurator: Scumpirile la gaz, carburanți și produse vor duce HoReCa la faliment
Proiectul „Coridorul sudic de gaze" este extrem de important din punctul de vedere al diversificării și securității aprovizionării energetice a Turciei și a țărilor Uniunii Europene și prevede livrarea gazelor prin gazoductul din Caucazul de Sud, conducta de gaze Trans-Anatoliene(TANAP) și conducta Trans-Adriatică (TAP). Lungimea estimată este de 3.500 de kilometri.
Scopul principal al proiectului este de a îmbunătăți securitatea aprovizionării cu gaze către Europa și de a reduce ponderea Rusiei ca furnizor de gaze pe piața europeană de gaze. Costul declarat al proiectului este de aproximativ 45 de miliarde de dolari.
Livrările totale de gaze prin „Coridorul sudic de gaze" sunt estimate la 16 miliarde de metri cubi pe an, din care 10 miliarde - către Europa, alte șase - către regiunile de vest ale Turciei.
Livrările în Turcia au început în vara anului 2018. Iar către Europa, pentru consumatorii din Italia, Grecia și Bulgaria, au început în data de 31 decembrie 2020.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2022
Economie
Andrei Spînu la Baku: Participă la Consiliul Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze
Fluxul de știri
0