Noi reguli de intrare în Ucraina: Ce acte vor prezenta moldovenii
15:19 04.02.2022 (actualizat: 11:34 04.04.2022)
© Photo : Guvernul Republicii Moldova Punctul comun de trecere a frontierei de stat Palanca
© Photo : Guvernul Republicii Moldova
Abonare
Moldovenii care nu dețin certificat de vaccinare vor avea nevoie de alte acte la intratea pe teritoriul Ucrainei.
CHIȘINĂU, 4 feb - Sputnik. Pentru a evita autoizolarea, cetățenii Republicii Moldova care merg în Ucraina trebuie să efectueze, în timp de 72 de ore de la traversarea frontierei, fie un test PCR fie testul antigen. Această măsură se referă la persoanele care nu dețin certificat de vaccinare.
Astfel, cetățenii Republicii Moldova care nu dețin certificatul de vaccinare vor prezenta la punctele de trecere ucrainene polița de asigurare medicală valabilă pe un termen minim de 14 zile - în limba engleză, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19. La fel, persoanele nevaccinate vor prezenta și unul dintre următoarele certificate:
rezultatul negativ al testării COVID-19 prin metoda PCR, efectuate cu 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei,
rezultatul negativ al testării rapide- antigen pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2, efectuate cu 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei.
Ambasada Republicii Moldova în Ucraina informează că aceste documente nu sunt necesare pentru copiii de până la 12 ani. Ei trebuie să dispună doar de polița de asigurare medicală.
La traversarea frontierei pe direcția de intrare în Ucraina, cetățenii moldoveni vor fi obligați să instaleze în telefonul său mobil aplicația serviciului electronic ucrainean „Vdoma” și să se autoizoleze pe o perioadă de 10 zile, care începe după 72 de ore de la traversarea frontierei și cu posibilitatea eliminării în cazul prezentării rezultatului negativ al testului la COVID-19.
Trebuie precizat că accesul pe teritoriul Ucrainei se permite și în baza certificatului medical de vaccinare emis de autoritățile medicale ale Republicii Moldova, care confirmă vaccinarea cu una sau mai multe doze de vaccinuri contra COVID-19, recunoscute de OMS.