Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Durleșteanu: Să ne dea compensații din noiembrie, dacă tot merg pe varianta ”retroactivă”

Durleșteanu: Să ne dea compensații din noiembrie, dacă tot merg pe varianta ”retroactivă”
Abonare
Creșterea vertiginoasă a tarifelor la gaz afectează grav buzunarul cetățenilor. Deși Guvernul a anunțat noi masuri compensatorii, inclusiv pentru agenții economici, acestea par a fi insuficiente.
Totodată, a fost anunțată o creștere a prețurilor la pâine și produsele de panificație pe fondul scumpirii vertiginoase a prețurilor la resursele energetice. Fostul ministru al Finanțelor, Mariana Durleșteanu, a declarat în studioul Sputnik Moldova că toate acțiunile Guvernului în acest sens au fost întârziate, aceasta fiind și cauza îngreunării și debusolării situației economice a statului.
În acest context, Durleșteanu menționează că obligarea cetățenilor să plătească tariful retroactiv este o încălcare crasă.
”Prețul record la gaz a fost în octombrie 2021. Nu știu de ce Guvernului i-a trebuit atâta timp să adopte niște acțiuni concrete. Era evident că aceste facturi nu vor putea fi plătite nici de către cetățeni, dar nici de către agenții economici. Majorarea retroactivă a prețurilor de către ANRE demonstrează că, la noi, legea nu funcționează. Să ne dea compensații din noiembrie, dacă tot merg pe varianta retroactivă”, declară Durleșteanu.
Durleșteanu menționează că la Agenția Națională trebuie să fie oameni pregătiți care să înțeleagă cum pot fi transpuse aceste prețuri în factură, analizând piețele internaționale.
Deși prețul la gaz preliminar va scădea pentru luna februarie, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, declară că reducerea costurilor va permite companiei să compenseze devierile financiare negative, care în prezent se ridică la peste două miliarde de lei.
Amintim că în luna ianuarie, Moldovagaz a achiziționat gaz de la concernul rus la prețul de 647 de dolari pentru mia de metri cubi. În acest context, Comisia pentru Situații Excepționale a cerut ANRE să majoreze tariful la gaz, respectiv săptămâna trecută, Agenția Națională pentru Reglementare în energetică a stabilit un preț de 15 lei și 16 bani pentru un metru cub de gaze naturale. Decizia însă a fost contestată în instanța de judecată, iar edilul șef al Capitalei, Ion Ceban, a depus și o plângere la Procuratura Generală, cerându-i să ancheteze acest caz.
Fluxul de știri
0