Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului bate alarma: Mediul este în pericol

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului bate alarma: Mediul este în pericol
Abonare
Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, este îngrijorată de modificările care urmează a fi operate în legislație cu privire la arderea anvelopelor uzate.
Parlamentul intenționează să dea undă verde incinerării anvelopelor uzate. Deputații au aprobat în primă lectură, în ședința din 9 decembrie, modificări la Legea privind deșeurile. Noile prevederi presupun permisiunea de ardere a anvelopelor uzate.
Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, atrage atenția că votarea acestui amendament în lipsa studiilor de impact asupra mediului și asupra sănătății populației este prematură.

"Salutăm intenția actualei guvernări de a lupta cu deșeurile și de a găsi o posibilitate de nimicire. Însă, incinerarea anvelopelor uzate va duce la agravarea stării mediului din Republica Moldova. Amendamentul propus nu a fost consultat cu opinia publică și nici nu s-a efectuat o expertiză preventivă a stării solului, apei și aerului, ceea ce constituie o încălcare a procesul legislativ", a explicat Maia Bănărescu.

Totodată, avocatul poporului pentru drepturile copilului consideră că această modificare poate prejudicia dreptul omului de a trăi într-un mediu sănătos, dreptul la viață, la existență, la sănătate și la demnitate, drepturi inalienabile garantate de Constituție.

"Trebuie inițiate consultări publice la care să participe reprezentanți ai societății civile, unde să fie estimate riscurile operării unor astfel de modificări. Există alte metode moderne, mai inofensive în locul arderii roților. În acest context, ne-am adresat Parlamentului cu recomandarea de a se abține la votarea în a doua lectură a acestor modificări", a spus Maia Bănărescu.

Menționăm că anvelopele vechi, cele pe care șoferii le aruncă o dată la câțiva ani, nu se mai incinerează în Republica Moldova din 2017, când Parlamentul a introdus o interdicție, spunând că arderea cauciucului dăunează mediului ambiant.
Fluxul de știri
0