Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul a votat în lectură finală Codul transportului feroviar

© Sputnik / Aleksandr Kondratuk / Accesați arhiva multimediaLocomotivă de tren
Locomotivă de tren - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2022
Abonare
Deputații au votat astăzi în lectură finală proiectul noului Cod al Transportului Feroviar.
CHIȘINĂU, 3 feb - Sputnik. Cu votul a 54 de deputați, Proiectul noului Cod al Transportului Feroviar a fost votat în lectura a treia, care este și lectură finală. Proiect a fost elaborat de Guvernul Republicii Moldova și aprobat de miniștri în cadrul ședinței din 25 august, iar pe 23 septembrie a fost votat în prima lectură în Parlament. Proiectul a avut nevoie de unele modificări.
Implementarea noului Cod al transportului feroviar va crea condiții pentru eliminarea monopolului întreprinderii Calea Ferată din Moldova pe piața serviciilor feroviare. Astfel, infrastructura feroviară va aparține în continuare statului, iar serviciile de tracțiune, transport pasageri și marfă vor putea fi prestate de operatori privați.
Documentul stabilește reguli privind aportul statului în privința dezvoltării infrastructurii feroviare și ar permite crearea unui climat investițional echitabil în ramură și dezvoltarea competitivității pe piața serviciilor de transport feroviar de mărfuri.
Ce ține de serviciile de transport pasageri, proiectul prevede acordarea serviciilor de transport pasageri, modul de deservire, mecanismul de compensare și alte aspecte legate de protecția drepturilor consumatorilor în acest domeniu.
Odată cu restructurarea ”CFM” și intrarea în vigoare a noului Cod al transportului feroviar, Guvernul va fi obligat să finanțeze parțial menținerea și reconstrucția infrastructurii feroviare, precum și să acorde subsidii pentru operatorii de transport feroviar de pasageri.
Calea ferata - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2021
Politică
Guvernul Gavrilița a aprobat un nou Cod al transportului feroviar: Ce prevede acesta
Totodată, documentul prevede crearea Autorității Feroviare ca autoritate administrativă subordonată Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cu forma de organizare juridică de agenție, abilitată cu funcții de control în domeniul feroviar.
Proiectul Codului a fost elaborat întru implementarea Acordului de Asociere între Republica Moldova, pe de o parte, și Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de altă parte, dar și altor acorduri semnate de țara noastră cu partenerii europeni.
Fluxul de știri
0