Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guvernul Gavrilița a aprobat un nou Cod al transportului feroviar: Ce prevede acesta

© Sputnik / Caraus MihaiCalea ferata
Calea ferata - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2021
Abonare
Cabinetul de miniștri a aprobat un nou Cod al transportului feroviar.
CHIȘINĂU, 25 aug – Sputnik. Guvernul a aprobat astăzi un nou Cod al transportului feroviar. Printre prevederile de bază se numără restructurarea sectorului feroviar, excluderea monopolului, liberalizarea serviciilor de transport feroviar, crearea unui climat investițional echitabil în ramură. Documentul a fost avizat astăzi de Cabinetul de miniștri și își propune racordarea legislației în domeniu cu obiectivele Acordului de Asociere cu UE.
Многоэтажный жилой дом  - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2021
Societate
Mai mulți bani pentru programul „Prima Casă”: Câți vor putea beneficia de credite
Proiectul se referă și la instituirea Autorității Feroviare ca organ de control și monitorizare a sectorului. Instituția va implementa și realiza politicile în domeniul transportului feroviar și va garanta siguranța feroviară.
”Acest cod va servi un temei legal în inițierea reformelor în sectorul transportului feroviar”, a comunicat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu.
Prin intermediul stipulării proiectului se urmărește asigurarea următoarelor deziderate:
Excluderea monopolului în sector și liberalizarea serviciilor de transport feroviar.
Dezvoltarea competitivității pe piața serviciilor de transport feroviar.
Crearea unui climat investițional în ramură.
Instituirea autorității feroviare responsabil de respectarea cerințelor de siguranță și securitate în transportul feroviar.
Reglementarea mecanismului privind modul de formare a costurilor pentru accesul la infrastructură precum a cerințelor și a regulilor conexe operațiunilor de transport.
Reglementarea modalității de întreținere a infrastructurii feroviare, precum și a cerințelor față de personalul responsabil de conducerea trenurilor de pasageri și dirijarea traficului feroviar.
Efectuarea cercetării imparțiale a accidentelor și incidentelor în transportul feroviar.
Codul mai prevede că statul va avea dreptul să examineze posibilitatea compensării unor cheltuieli și investiții efectuate de operatorii de transport feroviar de pasageri, prin subvenționarea acestora.
Fluxul de știri
0