Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ultima oră: Republica Moldova ar putea cumpăra energie electrică din mai multe surse

© Sputnik / Mihai Carauscurent electric, imagine simbol
curent electric, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Abonare
Republica Moldova ar putea cumpăra energie electrică din cel puțin două surse.
CHIȘINĂU, 19 ian - Sputnik. Republica Moldova ar putea cumpăra energie electrică din cel puțin două surse. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de miniștri în cadrul ședinței de Guvern.
Proiectul prevede introducerea unui mecanism de asigurare a achiziției de energie electrică din cel puțin două surse, ca măsură de creștere a siguranței în aprovizionarea cu energie electrică.
„Situația creată evidențiază necesitatea de a avea, conform Legii, cel puțin doi câștigători în cadrul licitațiilor organizate pentru achiziția de energie electrică de către furnizorii de serviciu universal și furnizorii de ultimă opțiune, respectiv acei furnizori care revând la prețuri reglementate, consumatorilor finali, energia electrică achiziționată”, este precizat în nota informativă a Hotărârii.
De asemenea, proiectul prevede stabilirea de garanții într-un cuantum rezonabil sub controlul Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică. Astfel, se propune modificarea prevederii din Legea privind garanția financiară în sensul stabilirii acestora la un nivel rezonabil, pe baza unei proceduri transparente elaborate de compania ”Moldelectrica” și aprobate de ANRE.
Este de precizat că, modificările propuse prin prezentul proiect au caracter urgent. Una din urgențe se referă la faptul că la 31 martie 2022 expiră contractele furnizorilor de achiziție a energiei electrice.
Octavian Calmîc - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2021
Societate
Calmîc: Modificarea prețului energiei produse de CET-uri nu va influența consumatorii
Fluxul de știri
0