Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Macron: Spațiul Schengen să aibă propriul ”braț armat”

© AFP 2024 / BERTRAND GUAYEmmanuel Macron
Emmanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2022
Abonare
Sub conducerea Franței, Uniunea Europeană mai face un pas spre consolidarea statală a Uniunii Europene. Însă limitată la frontierele zonei Schengen.
BUCUREȘTI, 3 feb – Sputnik, Bogdan Duca. Președintele Emmanuel Macron a propus miercuri ca Uniunea Europeană să creeze un consiliu de conducere și coordonare al spațiului Schengen, dar și un mecanism de intervenție rapidă, ”un braț armat al Consiliului Schengen”, potrivit France24.
Prezent la Consiliul miniștrilor de interne din Uniunea Europeană, Macron a lansat practic ideea dezvoltării Uniunii Europene în jurul a doi piloni: moneda euro și spațiul Schengen.
De asemenea, prin instituirea mecanismului de intervenție rapidă la frontierele UE, practic se pun bazele unei viitoare armate a Uniunii Europene, care ar putea să excludă simbioza actuală dintre UE și NATO, dar ar putea duce și la răcirea relațiilor dintre Uniune și Statele Unite ale Americii.
Ideea lui Macron trebuie coroborată cu disponibilitatea Franței de a redeveni un actor activ în politica internațională europeană, inclusiv prin trimiterea de trupe franceze în statele din flancul estic al NATO.
Uniunea Europeană - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2021
Editoriale
UE vrea să se răzbune pe SUA pentru „lovitura din spate”
Desigur, scopul oficial este acela al securizării frontierelor Schengen și găsirea unei soluții pentru temperarea, dacă nu împiedicarea deplină a valurilor de imigrație ilegală înspre Uniunea Europeană.
În același discurs, Macron a propus inclusiv găsirea unei formule pentru o politică europeană comună, asumată de toate statele membre, cu privire la migrație.
Linia europenistă a lui Macron se lovește de opoziția suveranistă a Poloniei și Ungariei. Dar pe de altă parte, are un impact electoral pozitiv intern, președintele francez urmărind realegerea pentru un nou mandat.
Acest proiect practic ar exclude România din adevărata Uniune Europeană, acesteia fiindu-i refuzat statutul de stat membru Schengen fără o motivație obiectivă.
Din păcate nu am auzit încă un punct de vedere clar și ferm al guvernului României atât cu privire la proiectul lansat de președintele Macron, cât și cu privire la situația, deja umilitoare pentru România, a amânării nejustificate a aderării la spațiul Schengen.
Joe Biden - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Internațional
Pentagon: SUA vor disloca în următoarele zile aproximativ 2000 de militari în Europa
Fluxul de știri
0