Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Cum ar putea fi rezolvată problema transportatorilor

Expert: Iată cum poate fi rezolvată problema transportatorilor cu privire la carburanți
Abonare
Transportatorii se plâng că sunt în prag de faliment și solicită majorarea tarifelor de călătorie. Ei spun că în condițiile actuale cheltuielile pentru combustibili sunt imense, iar tarifele de călătorie mici nu aduc niciun profit.
Problema transportatorilor ar putea fi rezolvată prin scăderea prețului la combustibili. Opinia a fost exprimată de către expertul economic Denis Roșca în cadrul emisiunii "Contrapunct" de la Sputnik Moldova.

"Prețul la carburanți este format în baza costului de import, cheltuieli de transport, accizul și TVA. Dar lumea nu ia în calcul factorul cursului valutar. Dacă statul ar elabora politici clare de întărire a leului, bineînțeles că prețurile la combustibil vor scădea. Valuta națională nu trebuie întărită pe cale artificială și intervenții, dar prin majorarea exportului într-o perioadă scurtă de timp, respectiv, masa monetară se va regla", a explicat expertul.

Mai mult, Denis Roșca consideră că autoritățile le cer transportatorilor imposibilul, referindu-se la recomandările ministrului Andrei Spînu de a renova parcul de autobuze, de a crește calitatea serviciilor de transport, a elibera tichete pasagerilor și de a întreține autobuzele și microbuzele în stare bună pentru a nu supune riscurilor pasagerii.

"Calitatea serviciilor prestate trebuie să fie mai bună, însă pentru ca să se dezvolte sectorul trebuie să existe mecanisme de stimulare. În momentul în care s-ar oferi credite cu dobânda de 2 procente, renovarea ar merge într-un anumit tempou, iar cu 15 procente e greu de ținut pasul, așadar se cere ceva imposibil. Punctul final va fi oprirea activității pe o anumită perioadă, din simplu motiv că activitatea nu este rentabilă. Acțiunea de protest e ”prima rândunică” ce anunță că există o problemă", a declarat interlocutorul.

De menționat că, pe 7,8 și 9 februarie, cursele naționale de transport auto pentru pasageri vor fi sistate. Decizia vine în semn de protest față de lipsa de acțiune a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în ceea ce privește solicitarea APOTA de a fi majorate tarifele la serviciile de transport regulat și la serviciile de autogară.
La rândul său, ministrul Andrei Spînu a precizat că săptămâna viitoare va avea o ultimă rundă de consultări cu transportatorii referitor la tarife. După această ședință va fi luată decizia finală.
Fluxul de știri
0