Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Etape esențiale la procurare a unui bun imobil – cum să evitați escrocheriile

Evitați escrocheriile: Etape esențiale în procesul de procurare a unui bun imobil
Abonare
De multe ori, moldovenii ajung victime ale escrocilor imobiliari. Iată ce trebuie să cunoască consumatorii pentru a nu-și pierde banii.
Șeful Secție Servicii de Consultanță în Afaceri a Camerei de Comerț și Industrie, Nicolae Olărașu, spune că oamenii se pot ciocni în procesul de procurare a unui imobil cu pierdere de timp, nervi, pierderi financiare, escrocherii. Lipsa culturii juridice pot cauza deseori o sumedenie de neplăceri.

"Inițial, înainte de a procura un bun imobil, cumpărătorul trebuie să verifice cu atenție actele pentru că aici se pot ascunde anumite neadevăruri sau momente de înșelăciune. Trebuie verificate nu doar actele prezentate de vânzător, ci și comparate cu actele și informațiile oferite de organele specializate", a precizat Nicolae Olărașu.

În acest sens, cumpărătorul trebuie să se adreseze la Agenția Relații Funciare și Cadastru a Republicii Moldova pentru a verifica cine este proprietarul terenului și dacă imobilul nu este gajat. În prezent sunt o sumedenie de litigii în instanțele de judecată în care persoanele ce dețin bunuri imobile acționează compania de construcție.
După stabilirea acordului între cumpărător și vânzător de a efectua tranzacția de vânzare-cumpărare a bunului imobil, cumpărătorului i se cere o arvună. Aceasta trebuie întocmită în scris, iar actul trebuie să conțină toate elementele esențiale cu privire la acest proces.

"Acest lucru trebuie negociat în prealabil înainte de semnarea contractului. După plata arvunei, este important să vi se ofere un bon fiscal pe care trebuie să-l păstrați. De menționat că, în cazul în care cumpărătorul renunță să cumpere imobilul, arvuna nu îi va fi restituită, iar în cazul în care tranzacția nu are loc din cauza vânzătorului, acesta este obligat să întoarcă dublul arvunei", a subliniat interlocutorul.

Nicoale Olărașu a menționat că achiziția unei locuințe trebuie să fie asistată de un specialist, -poate fi un jurist sau un avocat specializat în tranzacții imobiliare, astfel încât riscurile de a fi implicați într-o escrocherie imobiliară să fie reduse practic la zero.
Fluxul de știri
0