Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

A fost ales un nou membru al Consiliului Superior al Procurorilor: Cine este

© Photo : Consiliul Superior al ProcurorilorConsiliul Superior al Procurorilor
Consiliul Superior al Procurorilor - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2022
Abonare
Deputații au ales astăzi un nou membru al Consiliului Superior al Procurorilor pentru un mandat de patru ani.
CHIȘINĂU, 3 feb - Sputnik. Andrei Cebotari este noul membru al Consiliul Superior al Procurorilor. El a fost ales cu votul a 56 de deputați în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.
Candidatura lui Andrei Cebotari a fost propusă plenului Parlamentului, după ce acesta a fost desemnat învingătorul concursului pentru selectarea candidatorilor la funcția de membru al CSP.
Potrivit legislației, Parlamentul alege, prin concurs, unul dintre cei patru membri ai CSP din rândul societății civile. Candidații la funcția de membru al CSP din partea societății civile trebuie să aibă studii superioare juridice și experiență în domeniul dreptului de cel puțin trei ani.
Totodată, candidaţii la funcţia de membru al CSP trebuie să se bucure de o reputaţie ireproşabilă şi să fie o autoritate recunoscută în domeniile lor de activitate. Nu pot fi membri ai CSP procurorii care au sancţiuni disciplinare nestinse şi persoanele care au fost declarate vinovate de comiterea unei infracţiuni.
Правосудие - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2022
Societate
O comisie specială va evalua integritatea candidaților la funcția de membru al CSM și CSP
Mandatul membrilor aleşi ai CSP este de patru ani, iar aceeaşi persoană nu poate deţine funcţia de membru al Consiliului Superior al Procurorilor două mandate consecutiv.
Procurorii aleşi în calitate de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor se detaşează din funcţie pe durata exercitării mandatului.
Potrivit noii Legi cu privire la Procuratură, Consiliul Superior al Procurorilor este un organ independent, cu statut de persoană juridică, format în vederea participării la procesul de constituire, funcționare și asigurare a autoadministrării sistemului Procuraturii. Consiliul Superior al Procurorilor este garantul independenței și imparțialității procurorilor.
Fluxul de știri
0