Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O comisie specială va evalua integritatea candidaților la funcția de membru al CSM și CSP

© Sputnik / Miroslav RotariПравосудие
Правосудие - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2022
Abonare
O comisie specială va evalua integritatea candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi de deputați.
CHIȘINĂU, 21 ian - Sputnik. Cu votul a 57 de deputați, proiectul care prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a fost aprobat în prima lectură.
Astfel, proiectul votat prevede modificarea mecanismului de selectare a membrilor la funcția de membru al CSM, CSP și al organelor specializate ale acestora. Prin urmare, candidații la aceste funcții vor fi evaluați la criteriul integritate de către o comisie specială.
Comisia de evaluare va fi constituită din șase membri. Trei dintre ei vor fi numiți de partenerii de dezvoltare, ia ceilalți trei vor fi propuși de către Parlament, fiind respectat principiul de proporționalitate între majoritate și opoziție, reieșind din numărul de mandate obținute.
Comisia va evalua integritatea candidaților, dacă aceștia au respectat pe perioada activității lor standardele de etică și dacă nu au fost implicați în acțiunii dubioase. Totodată, membrii Comisiei de evaluare vor analiza averile candidaților și ale persoanelor apropiate lor, proveniența acestora, dar și veniturile și cheltuielile pretendenților la funcția de membru al CSM sau CSP.
Decizia Comisiei de evaluare în privința integrității candidaților va fi inclusă, în mod obligatoriu, în dosarul de concurs. Aceasta poate fi contestată, iar cererea va fi examinată de către Curtea Supremă de Justiție.
Potrivit autorilor acestui proiect, acesta are drept scop sporirea încrederii societății în sistemul judecătoresc, dar și asigurarea bunei funcționări a acestor instituții.
Totodată, este de menționat faptul că membrii Comisiei de evaluare vor primi o indemnizație lunară, care să fie echivalentul a două salarii de bază ale judecătorului Curții Supreme de Justiție, cu vechimea în muncă de peste 16 ani.
Ce facem cu judecătorii corupți? Propunerea unui fost membru al CSM - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Podcasturi
Ce facem cu judecătorii corupți? Propunerea unui fost membru al CSM
Fluxul de știri
0