Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Sandu și Gavrilița trebuie să-și recunoască greșeala și să meargă la Moscova - politolog

© Sputnik / Mihai CarausPreședinția RM
Președinția RM  - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Abonare
Expertul a analizat starea economiei și tarifele actuale la gaze naturale și a făcut pronosticuri deloc optimiste pentru guvernul condus de Natalia Gavrilița.
CHIȘINĂU, 2 feb – Sputnik. Potrivit unor calcule prealabile, prețul de achiziție a gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” va constitui în februarie 563 de dolari pentru mia de metri cubi, a declarat șeful întreprinderii, Vadim Ceban. Cu TVA, costul unui metru cub de gaz pentru consumatori va fi de 15,18 lei.
Anterior, premierul moldovean Natalia Gavrilița a informat că Guvernul va continua programul de alocare a compensațiilor pentru populație. Cabinetul va compensa în continuare o parte din suma pentru consumul primilor 150 de metri cubi de gaz din facturi.
Între timp, potrivit opiniei exponenților comunității de experți, dacă reprezentanții Cabinetului de Miniștri nu vor purta negocieri suplimentare serioase cu ”Gazprom”, iar premierul Natalia Gavrilița nu va merge de urgență în Rusia cu această misiune, tarifele mari ar putea duce la stagnarea mai multor sectoare ale a economiei naționale. Despre aceasta a vorbit în studioul Sputnik Moldova fostul vicepremier, politologul Victor Stepaniuc, care a subliniat că puterea nu trebuie să pună ambițiile politice personale mai presus de interesele poporului.
„Problemele social-economice ale Moldovei sunt rezultatul unei mari greșeli în politica externă promovată de autorități, inclusiv în negocierile cu privire la chestiunea gazelor”, a declarat interlocutorul.
Potrivit expertului, astăzi majoritatea analiștilor economici din țară consideră că condițiile contractului cu ”Gazprom” ar trebui revizuiți prin intermediul unor negocieri serioase la nivelul șefului statului sau al prim-ministrului.
"Autoritățile ar trebui să aibă suficient curaj și obraz pentru a-și recunoaște, cel puțin indirect, greșelile și a merge la Moscova. Prim-miniștrii și președinții altor țări, dintre care unele chiar membre NATO, precum Germania și Ungaria, au mers la Moscova în vizite de lucru și au putut să se înțeleagă în privința unui preț mai bun de livrare a gazelor”, a adăugat politologul.
În opinia fostului vicepremier, este paradoxal în situația actuală ca locuitorii Germaniei prospere, al căror nivel de bunăstare nu poate fi comparat cu veniturile medii ale cetățenilor Moldovei, să plătească pentru gaz în mod diferit.
„Iar Moldova este membru CSI, ceea ce îi oferă chiar dreptul moral să solicite o reducere a prețurilor la livrările de gaze, însă pentru asta trebuia să se negocieze cu competență”, a subliniat Stepaniuc.
Politologul este sigur că partea moldovenească a comis din start o greșeală în negocierile cu privire la gaze, autoritățile nu au demonstrat o abordare serioasă și chibzuită a problemei, lăsând totul pentru ultimul moment. Iar acum există posibilitatea de a corecta greșeala, pentru că altfel tarifele mari la gaz vor omorî un șir de sectoare ale economiei naționale, vor crește șomajului și sărăcirea cetățenilor.
Viorel Gârbu: După majorarea tarifului la gaz, multă lume nu va putea plăti facturile - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Podcasturi
Viorel Gîrbu: După majorarea tarifului la gaz, multă lume nu va putea plăti facturile
Fluxul de știri
0