Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Proteina capabilă să blocheze coronavirusul – un viitor nou medicament?

© AP PhotoCoronavirus
Coronavirus - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Abonare
Care este secretul celor „rezistenți” la COVID-19, care până acum nu au contractat niciodată boala deși au fost expuși la virus?
BUCUREŞTI, 2 feb – Sputnik, Doina Crainic. O proteină prezentă în mod natural în corpul uman, Mannose Binding Lectin (Mbl), este capabilă să se atașeze de proteina Spike, blocând răspândirea acesteia și protejând organismul de efectele nocive ale virusului.
Această proteină îi împiedică pe oameni să se îmbolnăvească în timp ce sunt în contact strâns cu una sau mai multe persoane pozitive cu COVID, aşa cum s-a întâmplat în mai multe familii în acești doi ani de pandemie. Însă care este secretul celor „rezistenți”, care până acum nu au contractat niciodată boala deși au fost expuși la virus?
„Secretul” a fost dezvăluit de un nou studiu internațional coordonat de spitalul San Raffaele din Milano și de Institutul Humanitas din Italia, studiu publicat în revista Nature Immunology.
Proteina Mannose Binding Lectin (Mbl) formează o barieră impenetrabilă împotriva virusului. Este una dintre moleculele care alcătuiesc „imunitatea noastră înnăscută”, un fel de anticorp „primordial” care reușește să atace proteina Spike înainte ca aceasta să atace organismul.
”De asemenea, identificarea cantității de Mbl care circulă în organism poate fi utilă și în prezicerea gradului de severitate a bolii Covid. „Am constatat că variantele genetice care produc cantități diferite de Mbl circulant sunt asociate cu grade diferite de severitate a bolii”, explică directorul științific al Humanitas.
Astfel, Mbl poate a deveni o armă suplimentară în lupta împotriva virusului.
Alberto Mantovani, director științific al Institutului Humanitas, intervievat de Corriere della Sera, a explicat modul în care studiul a dezvăluit capacitatea proteinei Mbl de a se lega de virus și de a-l bloca.
„Am verificat că este capabilă să facă acest lucru cu toate variantele testate, inclusiv cu Omicron”, pentru că, după cum a adăugat cercetătoarea Elisa Vicenzi, de la Unitatea de Patogeneză Virală „San Raffaele”, această proteină „este legată de anumite "zaharuri" ale proteinei Spike, care nu se schimbă de la variantă la variantă”.
Hans Kluge - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2022
Coronavirus
OMS: Omicron ar putea pune capăt pandemiei în Europa
Scopul oamenilor de știință este acum de a exploata potențialul acestei molecule pentru a o transforma, în cele din urmă, într-un medicament. Primele experimente în acest sens au fost deja realizate cu rezultate încurajatoare, scrie Sputnik Italia.
Fluxul de știri
0