Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Orban: Este nevoie de un acord între NATO și Rusia

© REUTERS / POOLViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Abonare
Divergențele dintre Rusia și Occident pot fi depășite, consideră Viktor Orban, prin încheierea unei înțelegeri care ar garanta securitatea Rusiei și care ar fi acceptabilă pentru NATO.
BUCUREȘTI, 2 feb – Sputnik. Divergențele dintre Occident și Rusia în sfera securității pot fi depășite, Rusiei îi pot fi garantată securitatea în așa formă, în care să avantajeze și NATO, a declarat prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.
“Situația este dificilă, iar diferențele (în poziții sunt semnificative)... M-am convins astăzi că aceste diferențe în poziții pot fi depășite. Poate fi încheiată o înțelegere, prin care va fi garantată pacea, securitatea Rusiei, care va fi acceptabilă și pentru statele membre ale NATO. O astfel de înțelegere este posibilă și sper foarte mult că negocierile din zilele și săptămânile următoare vor duce la o astfel de înțelegere”, a declarat Orban,
La sfârșitul anului 2021 Rusia a dat publicității proiectele de tratate cu SUA și NATO cu privire la garanții de securitate. Moscova, în special, cere partenerilor occidentali garanții juridice a angajamentului de a nu extinde NATO spre Est, de a nu accepta Ucraina în blocul militar și de renunța la crearea bazelor militare în statele post-sovietice.
De asemenea, propunerea conține un punct cu privire la desfășurarea armelor ofensive ale NATO la frontierele Rusiei și retragerea forțelor alianței din Europa de Est la pozițiile de până la 1997.
Potrivit secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, documentul reflectă îngrijorările SUA cu privire la acțiunile Rusiei în sfera securității și propunerile în acele domenii, unde statele ar putea identifica puncte de tangență. Potrivit lui, în răspunsul oferit există “multe aspecte pozitive”, SUA sunt gata să avanseze în sfere unde poate exista o cooperare cu Rusia, sunt gata să discute despre securitatea colectivă, însă nu vor renunța la principiul “porților deschise” a NATO.
Vladimir Putin și Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Rusia
Discuțiile dintre Putin și Orban au durat aproape cinci ore - subiectele abordate
Fluxul de știri
0