Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce șanse are UTA Găgăuzia să negocieze un contract separat de livrare a gazului cu Gazprom

Ce șanse are UTA Găgăuzia să negocieze un contract separat de livrare a gazului cu Gazprom
Abonare
Autonomia găgăuză intenționează să soluționeze problema asigurării regiunii cu gaze direct cu concernul rus Gazprom, ocolind Chișinăul.
Deputații găgăuzi au format o comisie specială care va fi împuternicită să negocieze direct cu ”Gazprom” costul gazelor și compensațiile pentru populația din Găgăuzia.
Mai mulți experți și politicieni s-au pronunțat în această privință. De exemplu, expertul economic Roman Chircă este de părere că această idee este greu realizabilă.

”Din punct de vedere tehnologic, ar putea fi posibilă o livrare separată pentru o anumită regiune, în baza agentului economic care va fi tot Moldovagaz. Însă juridic vor exista mai mute probleme – lipsa licenței, stabilirea unui tarif diferențiat de ANRE etc. Eu nu cred că va exista o livrare separată doar pentru Găgăuzia”, declară Chircă.

Potrivit expertului, intenția deputaților din UTA Găgăuzia a fost mai degrabă un demers care exprimă indignarea din regiune, care în contextul acestor majorări încearcă să identifice o soluție - fie subvenții din partea Guvernul de la Chișinău, fie din Federația Rusă.
Din componența grupului de negociatori fac parte trei deputați - Elena Iurcenko, Victor Petrov și Leonid Chiosea. Aceștia vor merge la Moscova pentru a solicita conducerii Gazprom să reducă costul gazelor pentru Găgăuzia sau să prevadă compensații pentru populație.
Totodată, aceeași echipă de deputați ar urma să poarte negocieri cu Guvernul condus de Natalia Gavrilița și cu președintele Maia Sandu.
Fluxul de știri
0