Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ziua Autonomiei Locale: Ce probleme au primarii din țară

© SputnikDrum spre localitatea Coteni, amplasată la aproximativ 40km Sud-Vest de București
Drum spre localitatea Coteni, amplasată la aproximativ 40km Sud-Vest de București - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Abonare
Problemele cu care se confruntă autoritățile locale din Republica Moldova au fost discutate în cadrului unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Autonomiei Locale.
CHIȘINĂU, 1 feb - Sputnik. Lipsa comunicării între structurile statului și autoritățile locale este una dintre problemele cu care se confruntă în prezent primarii localităților. La fel, o problemă majoră la nivel local este lipsa profesioniștilor, dar și salariile personalului. Sespre aceste impedimente în activitatea primăriilor s-a vorbit la reuniunea primarilor, organizată de Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova cu ocazia Zilei Autonomiei Locale si a lucrătorului din Autonomia Locală.
La eveniment au participat președintele țării, Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița și spicherul Parlamentului, Igor Grosu.
Potrivit premierului Natalia Gavrilița a precizat că 46 de proiecte de dezvoltare regională, finanțate din Fondul național pentru dezvoltare regională, au fost incluse în „Documentul Unic de Program 2022-2024”. Costul estimativ pentru implementarea acestora se ridică la 1,5 miliarde de lei.
Totodată, Gavrilița a subliniat că peste 800 de milioane de lei, încasările din taxa pentru folosirea drumurilor, vor rămâne în bugetele locale. Premierul a promis că pentru susținerea autorităților locale, Guvernul va aloca resurse importante din cele 100 milioane de euro, ajutor nerambursabil din partea României. La fel, șapte primării din țară vor beneficia de granturi, în valoare totală de 2. 915. 533,00 de euro, prin Inițiativa „Primarii pentru Creștere Economică.
În context, premierul a menționat că autoritățile publice locale vor trebui să se adapteze în permanență noilor cerințe ale comunităților, ale vremurilor și ale cetățenilor.
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Politică
Ceban a depus o plângere la Procuratura Generală pentru aplicarea retroactivă a tarifelor
Fluxul de știri
0