Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ultima oră: În februarie vom cumpăra gaz mai ieftin

© Sputnik / StringerЗажжение газовой конфорки
Зажжение газовой конфорки - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Abonare
Pentru luna februarie prețul de achiziție pentru gazul natural s-ar putea ieftini.
CHIȘINĂU, 1 feb - Sputnik. Prețul de achiziție al gazelor naturale pentru compania „Moldovagaz” în februarie va fi de 563 de dolari pentru o mie de metri cubi. Anunțul a fost făcut de președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, pe canalul său de Telegram. Potrivit acestuia, calculele sunt preliminare.
„Conform calculelor preliminare, prețul de achiziție al gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în februarie va fi de 563 USD per mia de metri cubi. Reducerea costurilor va permite companiei să compenseze o parte din abaterile financiare negative, care în prezent se ridică la peste 2 miliarde de lei”, scrie Ceban.
Președintele Moldovagaz nu a anunțat însă cum va acționa această ieftinire de achiziție a gazelor naturale asupra tarifelor pentru consumatorii finali.
Amintim, pentru luna ianuarie, moldovenii vor achita mai scump pentru gazul consumat. Moldovagaz a cerut majorarea tarifelor după ce în ianuarie a crescut și prețul de achiziție a gazelor naturale.
„Astăzi SA „Moldovagaz” cumpără gaze naturale de la furnizor cu 647 de dolari americani pentru mia de metri cubi, și le vinde consumatorilor (inclusiv industriali) cu 430 de dolari. Evident, formula pentru calcularea tarifului este mai complicată, dar esența situația este exprimată corect - compania este nevoită să lucreze în pierdere”, anunța Ceban pe 20 ianuarie.
Ulterior, în cadrul ședinței din 28 ianuarie a ANRE, Consiliul de Administrație a aprobat noile tarife pentru gazul livrat de către „Moldovagaz”. Conform Hotărârii, această decizie își produce efectele începând cu 1 ianuarie 2022. Adică, facturile care urmează să vină pentru luna ianuarie vor fi deja cu noile tarife aprobate. Astfel, pentru consumatorii casnici un metru cub de gaz va costa 14,06 lei, fără TVA.
Câți bani vor fi scoși din buget pentru compensațiile oferite agenților economici  - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2022
Podcasturi
Câți bani vor fi scoși din buget pentru compensațiile oferite agenților economici
Fluxul de știri
0