Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Câți bani vor fi scoși din buget pentru compensațiile oferite agenților economici

Câți bani vor fi scoși din buget pentru compensațiile oferite agenților economici
Abonare
Toți agenții economici din Republica Moldova racordați la rețelele de gaz ale companiei Moldovagaz vor primi compensații la plata gazului consumat. Anunțul a fost făcut de premierul Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă.
Expertul economic Viorel Gârbu a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că decizia autorităților este una necesară, având în vedere faptul că prețul la combustibilul albastru a crescut extrem de mult.

”Guvernul poate face ce vrea, să ofere compensații cum și cât vrea, atât compensații curente, cât și retroactiv. Este o mișcare corectă din partea Executivului. Agenții economici au fost neglijați până acum, iar asta este singura intervenție de care se pot bucura. Guvernul trebuie să vină cu abordări similare atât în raport cu consumatorii casnici, cât și cu agenții economici. Deocamdată, este un pic confuz și greu de estimat cât va costa bugetul această intervenție”, spune Gîrbu.

Potrivit autorităților, se propune compensarea primilor 500 de metri cubi de gaz consumat pentru toți agenții economici. Asta acoperă consumul integral a mai mult de jumătate din abonații Moldovagaz, a declarat premierul.
Natalia Gavrilița a mai menționat că aceste compensații vor fi acordate retroactiv, adică vor fi aplicate în factura pentru luna ianuarie.
Premierul a anunțat că decizia de creștere a compensațiilor pentru consumatorii casnici, dar și compensarea primilor 500 de metri cubi pentru agenții economici abonați la Moldovagaz va fi luată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, care va avea loc marți, 1 februarie.
Fluxul de știri
0