Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Prețurile la carburanți au luat-o razna: ANRE a stabilit un nou plafon

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Accesați arhiva multimediaStație de alimentare, carburanți
Stație de alimentare, carburanți - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
ANRE a publicat noile prețuri plafon la carburanți pentru ziua de 2 februarie - cât ar putea costa benzina și motorina.
CHIȘINĂU, 1 feb - Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat noile prețuri plafon la carburanți. Astfel, mâine benzina și motorina s-ar putea din nou scumpi.

Prețul plafon ANRE pentru benzină și motorină - 2 februarie

Prețul pentru benzina cu cifra octanică 95 este de 23 de lei și 16 bani pentru un litru, cu 7 bani mai mult față de ziua de 1 februarie. Prețul la motorină va crește cu 4 bani și va costa 20 lei și 8 bani.

Creșterea prețurilor la produsele petroliere în noul an se datorează în mare parte faptului că, începând cu 1 ianuarie 2022, s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova.
Totodată, săptămâna trecută ANRE a emis un comunicat de presă unde a explicat că cotația petrolului Brent a depășit pragul de 90 de dolari pentru un baril, continuând astfel ascensiunea care a început încă la sfârșitul anului trecut. Potrivit ANRE, aceeași tendință se păstrează și la cotațiile Platts pentru benzină și motorină, care acum sunt tranzacționate la prețuri ce depășesc 840$/tona și respectiv 770 $/tona, reprezentând cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 7 ani.
”Agenția monitorizează permanent activitatea actorilor din sectorul petrolier și asigură în continuare consumatorii că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard generează prețuri corecte, transparente și ușor de verificat”, a adăugat ANRE.
Potrivit Agenției, prețurile reflectă fidel evoluțiile pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și descreștere a cotațiilor, excluzând orice posibilitate a companiilor petroliere să intervină în procesul dat prin eventuale majorări nejustificate.
Lei moldovenești - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Economie
Cum a explicat ANRE creșterea permanentă a prețurilor la combustibil
Fluxul de știri
0