Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Cum a explicat ANRE creșterea permanentă a prețurilor la combustibil

© Sputnik / Yana ZaharovaLei moldovenești
Lei moldovenești - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Abonare
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică explică prețurile mari la produsele petroliere prin situația creată pe piețele internaționale.
CHIȘINĂU, 28 ian – Sputnik. Săptămâna aceasta, cotația petrolului Brent a depășit pragul de 90 de dolari pentru un baril, continuând astfel ascensiunea care a început încă la sfârșitul anului trecut. Explicația vine de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică după o nouă scumpire a carburanților în țară.
Potrivit ANRE, aceeași tendință se păstrează și la cotațiile Platts pentru benzină și motorină, care acum sunt tranzacționate la prețuri ce depășesc 840$/tona și respectiv 770 $/tona, reprezentând cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 7 ani.
”Creșterile date se atestă în majoritatea statelor din regiune, inclusiv în România, care este principalul furnizor de carburanți pentru țara noastră”, explică ANRE.
Astfel, pornind de la acești indicatori, pentru următoarele trei zile (29.01.2022-31.01.2022) au fost stabilite următoarele prețuri maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standar:
Benzina 95 – 23,03 lei/litru;
Motorina - 19,98 lei/litru.
”Agenția monitorizează permanent activitatea actorilor din sectorul petrolier și asigură în continuare consumatorii că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard generează prețuri corecte, transparente și ușor de verificat”, a adăugat ANRE.
Potrivit Agenției prețurile reflectă fidel evoluțiile pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și descreștere a cotațiilor, excluzând orice posibilitate a companiilor petroliere să intervină în procesul dat prin eventuale majorări nejustificate.
Газовая конфорка - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Societate
Ultima oră: Tarifele la gaz au fost majorate - Cu cât s-a scumpit combustibilul albastru
Fluxul de știri
0