Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Italia, noile reguli anti-COVID: Ce se schimbă de astăzi

© Fotolia / fabiomaxItalia
Italia - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Abonare
În Italia, de la la începutul lunii februarie intră în vigoare reglementările stabilite de guvern pentru combaterea pandemiei. Care sunt acestea şi ce amenzi riscă cei care refuză vaccinarea.
BUCUREŞTI, 1 feb – Sputnik. Regulile care intră în vigoare în februarie în Italia vizează mai multe aspecte, de la durata certificatului verde, până la obligativitatea permisului verde la locul de muncă pentru cei peste 50 de ani din 15 februarie.
Printre cele mai dezbătute reguli este cea referitoare la obligativitatea vaccinării pentru toate persoanele de peste 50 de ani, regulă care intră în vigoare de la 1 februarie, apoi, din 15 februarie, va fi impus super-permisul verde pentru toți lucrătorii din această grupă de vârstă.
O altă modificare se referă la durata permisului verde de bază, care se reduce de la nouă la șase luni.

Noile certificate

De la 1 februarie vor fi condiţii diferite pentru cei care dețin permisul verde de bază și pentru cei care deţin certificatul reînnoit.

Super-permisul verde:

Cei care au încheiat ciclul complet de vaccinare, cu cele două doze și rapelul, vor avea un permis valabil pentru mai mult timp;
Guvernul trebuie să decidă dacă permisul se prelungește până la sfârșitul stării de urgență, la 31 martie, sau până la 15 iunie, când nu ar mai fi necesar.

Permisul verde de bază:

Cei care nu au finalizat ciclul de vaccinare sau au primit una sau două doze au un permis cu valabilitate redus, de la nouă la șase luni de la ultima administrare;
Este interzisă intrarea în cinematografe, teatre, în mijloacele de transport în comun, precum autobuze sau metrouri, și chiar în restaurante sau baruri în aer liber;
Accesul este oprit și la piscine și în centre de conferinţe;
Este permis accesul la coafor sau în saloane de cosmetică, în bănci, oficii poștale și birouri deschise publicului;
Sunt permise cumpărăturile de la supermarket, accesul în farmacii și în secţii de poliţie pentru a depune o plângere.
Vaccinare - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Coronavirus
În ce perioadă a zilei este mai bine să te vaccinezi – medic

Obligativitatea vaccinării pentru persoanele peste 50 de ani

De astăzi intră în vigoare obligaţia de vaccinare pentru persoanele peste 50 de ani.
Un milion și jumătate de persoane din această grupă nu au acoperire vaccinală și riscă o penalizare unică de 100 de euro.
De asemenea, pe 15 februarie va intra în vigoare obligația super-permisului verde pentru toți lucrătorii care au peste 50 de ani.
Persoanele care încalcă regula riscă o amendă între 600 şi 1.500 de euro.
Cine nu prezintă permisul va fi considerat absent nejustificat, fiindu-i suspendat salariul, dar totuși putând să-şi păstreze locul de munca.
În ceea ce priveşte obligativitatea purtării măștilor în aer liber și închiderea discotecilor și sălilor de dans, guvernul a decis prelungirea cu 10 zile a acestor măsuri.
Fluxul de știri
0