Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: Câte persoane ar putea pleca din Moldova în următorii 10 ani

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaMigrație de muncă, călătorie cu trenul
Migrație de muncă, călătorie cu trenul - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Abonare
Expertul economic Veaceslav Ioniță a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre fenomenul migrației.
CHIȘINĂU, 31 ian - Sputnik. Despre faptul cât este de „bine” este să trăiești în Moldova vorbesc elocvent cifrele privind reducerea numărului populației. Dacă să luăm ca punct de reper anul 1991, când populația Moldova constituia aproape 4,5 milioane, datele de acum sunt deplorabile.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică din Moldova, populația țării este actualmente de 2,59 de milioane de oameni. În timp ce numărul real de oameni care trăiesc în țară este și mai mic. O diferență semnificativă față de momentul prăbușirii URSS, nu-i așa?
Ce factori influențează plecarea cetățenilor în străinătate? Cum creșterea tarifelor la energie și sărăcirea populației vor face ca populația să fugă pur și simplu din țară? Acestea și alte probleme au fost discutate în studioul radio Sputnik Moldova cu expertul economic Veaceslav Ioniță.
Potrivit expertului, primul val de emigrație a început imediat după ce Moldova a ieșit din componența URSS.

„Vorbim despre cei care au emigrat și și-au schimbat cetățenia. Motivul, cred, a fost componenta economică. Al doilea val a început în anii 2000, când 200 de mii de oameni au părăsit Moldova în cinci ani. Din 1996 până în 2000 au pleca tot cam 190 de mii”, a spus Ioniță.

Expertul a spus cum s-ar putea modifica numărul populației Moldovei peste 10 ani. El a menționat că emigrația va dispărea încet, însă oricum vor pleca în continuare în jur de 25-35 de mii de oameni pe an.

„Aceasta înseamnă că în 10 ani, din păcate, vom pierde aproximativ 300 de mii dintre concetăţenii noştri”, a menţionat expertul.

Totodată, economistul a presupus că peste un timp va începe imigrația forței de muncă în Moldova. Astfel, potrivit lui Ioniţă, în țara noastră se vor observa două fenomene opuse.
Localitățile fantomă ale Republicii Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 07.01.2022
Analize și opinii
Republica Moldova rămâne fără populație: Ce ne va aduce recensământul din 2023
Fluxul de știri
0