Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Republica Moldova rămâne fără populație: Ce ne va aduce recensământul din 2023

© Sputnik / Cătălina CerneiLocalitățile fantomă ale Republicii Moldova
Localitățile fantomă ale Republicii Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 07.01.2022
Abonare
Republica Moldova pierde din populație cu o viteză exorbitantă. Mii de oameni pleacă anual peste hotare, iar consecințele sunt deja resimțite de întreaga țară.
CHIȘINĂU, 6 ian - Sputnik. Lipsa locurilor de muncă, o infrastructură slab dezboltată și neîcrederea în ziua de mâine se numără printre principalii factori care au redus drastic din populația țării noastre în ultimii ani. Ca să înțelegem cât de gravă este situația, am analizat fenomenul depopulării cu demograful Valeriu Sainsus, care a fost de acord să ofere un comentariu pentru Sputnik Moldova.

”Noi, anual, în urma migrației oficiale, pierdem populația a două-trei sate. Asta este echivalentul la 10 mii de persoane. De fapt, pierderile de populație sunt mai mari din contextul migrației de lungă durată. Pentru că avem o bună parte din migranții noștri pe care nu îi putem să îi contabilizăm”, spune Valeriu Sainsus.

Exterul a mai declarat că situația se agravează pe an ce trece.

”Preconizăm că recensământul 2023, care este unul ordinar ne va aduce claritate vizavi de fenomenul de depopulare. Și trebuie să spunem că estimările care au fost făcute de Biroul de Migrație demonstrează că, de fapt, populație în țară avem mult mai puțină decât 2,6 milioane” a precizat demograful.

În raportul Biroului Migrație și Azil lansat la sfârșitul anului trecut este specificat că fenomenul migrației internaționale, în special a migrației forței de muncă din Republica Moldova are un impact dublu asupra populației. Pe de o parte efectele pozitive socio-economice, care sunt determinate de transferurile făcute din străinătate, iar pe de altă parte cele de ordin socio-demografic negative, care duc la deteriorarea profundă a structurii capitalului uman al țării.
Migrația amplifică procesul de îmbătrânire a populației țării, deoarece pleacă din țară preponderent persoanele tinere, în vârstă aptă de muncă.

De menționat că în anul 2020 coeficientul îmbătrânirii a atins valoarea de 22,5 persoane în vârstă de 60 ani și peste la 100 locuitori, ceea ce constată o stare deosebit de avansată a fenomenului de îmbătrânire a populației.

Din an în an, tot mai puțini copii se nasc în Republica Moldova

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (făcute publice în data de 31 mai 2021), în 2020, numărul copiilor născuți-vii a constituit 30,7 mii, fiind în descreștere cu 5,2% față de anul precedent. Rata natalității înregistrată în anul 2020 a constituit 11,7 născuți-vii la 1000 locuitori, fiind cea mai joasă din ultimii 5 ani.
Biroul Național de Statistică nu oferă deocamdată date privind numărul pruncilor născuți în 2021, acestea fiind făcute publice, de obicei, la câteva luni după trecerea anului.
Младенец - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2021
Societate
De ce tinerele familii se limitează la un singur copil: Explicația autorităților

Generaţia tânără este în descreştere continuă

Datele statistice oficiale arată că în perioada 2017-2021, numărul de tineri aflați în țară a scăzut simțitor.
Numărul de tineri de 14-19 ani a scăzut cu 18,5 mii (10,1%);
Numărul de tineri de 20-24 ani a scăzut cu 61,5 mii (31,6%);
Numărul de tineri de 25-29 ani a scăzut cu 53,3 mii (23,6%);
Numărul de tineri de 30-34 ani a scăzut cu 15 mii (6,7%).
Totodată, conform rezultatelor Anchetei Forței de Muncă, doar o treime din tinerii cu vârsta de 15-34 ani au un loc de muncă.
Valeriu Sainsus a mai menționat că ne așteaptă un viitor destul de subru. Totodată, și Centrul Național de Demografie și Biroul Național de Statistică confirmă că rezultatele sunt destul de nefaste. Pe lângă satele din țară, care dispar unul câte unul, în curând vom avea și orașe depopulate. În 30 de ani de independență țara noastră a pierdut peste 300 de mii de persoane, iar numărul acesta devine tot mai mare pe zi ce trece.
Satul fantomă din raionul Soroca în care a mai rămas doar un singur locuitor - Sputnik Moldova, 1920, 04.01.2022
Video
Satul fantomă din raionul Soroca în care a mai rămas un singur locuitor
Fluxul de știri
0