Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Decizia privind majorarea retroactivă a tarifelor la gaze ar putea fi suspendată

Decizia privind majorarea retroactivă a tarifelor la gaze ar putea fi suspendată
Abonare
Avocatul Ion Dron a solicitat suspendarea dispoziției Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale (CSE) privind majorarea tarifelor la gaz, energia electrică și căldură de la 31 ianuarie, dar cu plata facturilor din 1 ianuarie 2022.
Ion Dron a declarat în cadrul emisiunii "Contrapunct" de la Sputnik Moldova că prin cererea de chemare în judecată a solicitat verificarea actului normativ în contextul legalității lui raportat la normele constituționale.

"Solicit ca dispoziția CSE adoptată la 27 ianuarie 2022, la capătul ce ține de noile prețuri reglementate la gazele naturale cu aplicare acestora din 1 ianuarie 2022, să fie declarată ca ilegală. La o primă fază a procesului, am solicitat Curții de Apel Chișinău emiterea unei ordonanțe provizorii în vederea suspendării aplicării dispoziției numite mai sus", a spus Ion Dron.

Avocatul menționează că nu a găsit nicăieri motivarea de fapt și de drept pentru care a survenit aplicarea acestor tarife în mod retroactiv, iar din aceste considerente pune la îndoială că anume Agenția pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a solicitat majorarea prețurilor.

"Dacă doamna prim-ministru spune că este o hotărâre adoptată în conformitate cu legea în condiții speciale, atunci am și eu o întrebare: unde cetățeanul care pune orice la îndoială, adresează întrebări și caută răspunsuri, poate vedea această dispoziție. Așadar, textul nu este făcut public, cel puțin eu nu l-am găsit nicăieri. Știți de ce? Timp de două zile în spațiul public a circulat știrea că ANRE a majorat prețurile, ceea ce este o jumătate de adevăr. De fapt, decizia de modificare a tarifelor aparține Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, condusă de prim-ministra Natalia Gavrilița", a explicat juristul.

Menționăm că astăzi, primarul Capitalei, Ion Ceban, împreună cu viceprimarul Fadei Nagacevschi, au depus o plângere la Procuratura Generală cu privire la decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică prin care tarifele la gazul natural și agentul termic au fost majorate. Asta după ce ieri, ultimii au depus la Curtea de Apel Chișinău o cerere de chemare în judecată a Guvernului Republicii Moldova. Primarul susține că ANRE a luat decizia de aplicarea retroactivă din 1 ianuarie a tarifelor majorate la gaz natural și agent termic la indicația Comisiei Naționale Extraordinare condusă de premierul Natalia Gavrilița.
Fluxul de știri
0