Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Tocarciuc: De ce în Moldova atât de mulți oameni se îmbolnăvesc de COVID-19

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2022
Abonare
Moldovenii nu ar trebui să aibă așteptări că pandemia va lua sfârșit în curând. Declarația a fost făcută de către epidemiologul Ala Tocarciuc, în cadrul studioului Sputnik Moldova. Specialistul a explicat de ce varianta „omicron” se răspândește atât de repede.
CHIȘINĂU, 31 ian - Sputnik. Sunt puține motive de a fi optimiști în ceea ce privește situația epidemică din țară, ținând cont că numărul de îmbolnăviri zilnice crește de la o zi la alta. În această lună, Republica Moldova a înregistrat anti-recordul de cinci mii de cazuri de infectare cu noul coronavirus pe zi, iar a doua zi după s-a depășit pragul psihologic de șase mii de îmbolnăviri pe zi.
Este de menționa că varianta „omicron” se răspândește cu repeziciune pe teritoriul țării noastre. Potrivit directorului ANSP, Nicolae Jelamschi, o treime din cei infectați cu noul coronavirus au varianta „omicron”.
Specialistul Ala Tocarciuc a vorbit în cadrul studioului Sputnik Moldova despre varianta „omicron” și de ce noua tulpină este atât de contagioasă.
„„Omicron” este foarte diferit de tulpinile anterioare, chiar și de „delta”, care încă infectează locuitorii Moldovei. Avem o situație în care ambele tulpini se răspândesc rapid printre populație. De aici și ratele mari de infectare”, a spus Tocarciuc.
Potrivit specialistului, răspândirea a două tulpini de coronavirus concomitent, dintre care „omicron”, care dezvoltă o formă mai ușoară, și „delta”, care este mai patogen, va pune o presiune serioasă asupra sistemului de sănătate al Republicii Moldova.
„Pentru a facilita munca medicilor, o persoană cu simptome de răceală și temperatură ar trebui să primească imediat o trimitere de la medic la test, pentru a determina dacă are COVID-19 și cu ce tulpină este infectată. Apoi, conform simptomelor, tratamentul este prescris de doctor”, a subliniat specialistul.
Tocarciuc nu recomandă persoanelor cu simptome de răceală să lase situația să decurgă de la sine, considerând că tulpina „omicron” este mai puțin patogenă în comparație cu altele.
Medic - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2022
Coronavirus
Nemerenco, despre numărul de paturi disponibile pentru copiii bolnavi de COVID-19
Fluxul de știri
0