Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reacția premierului după ce primarul Capitalei a anunțat că va da Guvernul în judecată

© Sputnik / Miroslav RotariCabinetul miniștrilor
Cabinetul miniștrilor - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Natalia Gavrilița a venit cu o reacție după ce Ion Ceban a anunțat că va da Guvernul în judecată.
CHIȘINĂU, 31 ian - Sputnik. Premierul Natalia Gavrilița a venit cu o reacție după ce primarul Capitalei, Ion Ceban, a anunțat că va da Guvernul în judecată pentru decizia luată de ANRE de aplicare a tarifului mai mare la gazul natural și agentul termic.
În cadrul unei conferințe de presă, Gavrilița a declarat că această decizie este una legală, iar politicienii se folosesc "în mod cinic" de această situație.
„Îmi pare rău când politicienii în mod cinic folosesc această situație dificilă când avem criză energetică și încearcă să-și facă capital politic pe nevoile oamenilor. Noi operăm în contextul juridic al unei situații de urgență. Această decizie este perfect legală”, a declarat Natalia Gavrilița.
Totodată, premierul nu a putut spune dacă Guvernul are pregătit un plan de rezervă în cazul în care instanța de judecată anulează aplicarea retroactivă a tarifelor majorate.
Primăria Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2022
Politică
Primăria Chișinău dă Guvernul în judecată: Care este motivul
Amintim că în această dimineață reprezentanții primăriei municipiului Chișinău au anunțat că vor da Guvernul în judecată, după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a decis aplicarea retroactivă din 1 ianuarie, a tarifelor majorate la gaz natural și agent termic.
Potrivit primarului Chișinăului, din cauza majorării tarifelor la resursele energetice, municipalitatea trebuie să achite peste 300 de milioane de lei suplimentar.
„Din cauza prostiei guvernanților plătim peste 300 de milioane de lei suplimentar, bani din care Primăria ar fi procurat încă 110 autobuze noi, ar fi reparat toate trotuarele din centrul Capitalei, ar fi reparat capital trei străzi similare străzii Albișoara, s-ar fi reparat și redeschis toate școlile”, a declarat Ceban.
În context, viceprimarul Fadei Nagacevschi a precizat că se atestă mai multe ilegalități care nu pot fi tolerate. Nagacevschi precizează că ANRE este independentă și se conduce de propria legislație, astfel are dreptul de a se opune indicațiilor ilegale.
„Comisia pentru Situații Excepționale dacă dorea să aplice anumite tarife retroactiv putea să stabilească. Dacă ANRE a fost cea care a intervenit cu o asemenea decizie contrat legii sale și contrar standardelor internaționale în domeniul energeticii presupun că este absolut justificat să facem o adresare și către Procuratură pentru a verifica dacă nu se atestă încălcare normelor penale la aprobarea acestei hotărâri”, a precizat Fadei Nagacevschi.
Fluxul de știri
0