Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Primăria Chișinău dă Guvernul în judecată: Care este motivul

© Sputnik / Mihai CarausPrimăria Chișinău
Primăria Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2022
Abonare
Primăria municipiului Chișinău va depune cerere de chemare în judecată a Guvernului Republicii Moldova.
CHIȘINĂU, 31 ian - Sputnik. Primăria municipiului Chișinău dă Guvernul în judecată. O decizie în acest sens a fost luată de autoritățile municipale după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a decis aplicarea retroactivă din 1 ianuarie, a tarifelor majorate la gaz natural și agent termic.
Potrivit primarului Chișinăului, din cauza majorării tarifelor la resursele energetice, municipalitatea trebuie să achite peste 300 de milioane de lei suplimentar.
„Din cauza prostiei guvernanților plătim peste 300 de milioane de lei suplimentar, bani din care Primăria ar fi procurat încă 110 autobuze noi, ar fi reparat toate trotuarele din centrul Capitalei, ar fi reparat capital trei străzi similare străzii Albișoara, s-ar fi reparat și redeschis toate școlile”, a declarat Ceban.
În context, viceprimarul Fadei Nagacevschi a precizat că se atestă mai multe ilegalități care nu pot fi tolerate. Nagacevschi precizează că ANRE este independentă și se conduce de propria legislație, astfel are dreptul de a se opune indicațiilor ilegale.
„Comisia pentru Situații Excepționale dacă dorea să aplice anumite tarife retroactiv putea să stabilească. Dacă ANRE a fost cea care a intervenit cu o asemenea decizie contrat legii sale și contrar standardelor internaționale în domeniul energeticii presupun că este absolut justificat să facem o adresare și către Procuratură pentru a verifica dacă nu se atestă încălcare normelor penale la aprobarea acestei hotărâri”, a precizat Fadei Nagacevschi.
În context, autoritățile municipale au anunțat că până la sfârșitul acestei zile vor fi pregătite și transmise plângere către Procuratură și o cerere de chemare în judecată a Guvernului. Potrivit lui Nagacevschi, Comisia Situații Excepționale a municipiului Chișinău ar urma să se întrunească în ședință, întrucât, aceste majorări ar da peste cap mai mute proiecte care urmau să fie implementate în municipiul Chișinău. Astfel, Nagacevschi propune să se facă solicitare către Comisia Națională pentru Situații Excepționale să compenseze prejudiciile care au fost cauzate municipalității prin aplicarea retroactivă a acestor tarife.
La fel, Ion Ceban a cerut suport din partea Guvernului, ca să aloce bani pentru compensarea suplimentară a tarifelor în municipiul Chișinău, unde autoritățile locale compensează 40% din factura la energia termică pentru păturile social-vulnerabile.
căldură  - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Societate
Ultima oră! Cât vom plăti pentru căldură: ANRE a aprobat noul tarif
Fluxul de știri
0