Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Învățământul online: O povară sau o provocare pentru universitățile din țară

Învățământul online: o povară sau o provocare pentru universitățile din țară
Abonare
Universitățile din Republica Moldova au anticipat trecerea învățământului la distanță în contextul creșterii numărului persoanelor infectate cu COVID-19.
O nouă ediție a emisiunii "#SputnikTalk" a fost dedicată analizei efectelor recentei Hotărâri emisie de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, cu privire la revenirea instituțiilor de învățământ profesional tehnic și superior la predarea în regim online.
Administrația Universității Tehnice din Republica Moldova a anticipat această decizie, iar din aceste considerente a consolidat mecanismele și metodologiile didactice de predare online.

"Luând în considerare starea de lucruri din țara noastră și numărul mic al persoanelor vaccinate, noi am anticipat această Hotărâre. Respectiv, am realizat mai multe investiții în anumite produse soft și alte instrumente IT pentru a avea o mai bună claritate în activitățile practice și lucrările de laborator", a menționat Dinu Țurcan, prorectorul Universității Tehnice din Republica Moldova.

Totodată, Dinu Țurcan a menționat că studenții universității sunt informați despre necesitatea și importanța imunizării anti COVID-19.
"Zilnic le comunicăm studenților cât de importantă este vaccinarea. Le-am oferit drept exemplu Universitatea de Medicină care își permite să activeze în regim mixt, datorită numărului mare de persoane imunizate. Dacă ajungem și noi la acest nivel, autoritățile ar putea să ne permită să revenim și noi cu prezența fizică la orele practice", a spus interlocutorul.
Nici Universitatea de Stat din Moldova nu a fost luată prin surprindere de schimbarea formatului de predare. Otilia Dandara, prorectorul pentru activitatea didactică a USM, a declarat că în perioada de pandemie au parcurs diverse scenarii de activitate care au consolidat pozițiile tehnice de predare.
"În ultimul timp vorbim tot mai mult despre capacitatea de a avea reziliență, de aceea învățăm să reacționăm prompt la anumite situații. Remarc că am consolidat platforma de instruire, în acest semestru a dispărut complet registrul pe suport de hârtie și am utilizat registrul electronic. Așadar, pandemia este o provocare, datorită căreia am avansat cunoștințele în domeniul digital și am sporit serviciile care asigură o mai bună calitate a studiilor la distanță", a spus Otilia Dandara.
Amintim că din data de 24 ianuarie, instituțiile de învățământ general, profesional tehnic și superior au trecut la învățământul online. Cel puțin până la data de 4 februarie, învățământul se va desfășura de la distanță, fără prezență fizică. Aceasta este ultima decizie a CNSP în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri noi de infectare pe întreg teritoriul Republicii Moldova, determinată de apariția variantei Omicron.
Fluxul de știri
0