Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Doi inspectori de la Protecția Consumatorilor, trimiși pe banca acuzaților - detalii

Молоток судьи - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2022
Abonare
Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței a ajuns în vizorul Procuraturii Anticorupție.
CHIȘINĂU, 31 ian - Sputnik. Doi inspectori din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței au fost trimiși pe banca acuzaților pentru acte de corupție. Potrivit unui comunicat emis de Procuratura Anticorupție, luni, 31 ianuarie 2022, procurorii anticorupție au expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a doi inspectori din cadrul Agenției.

PA anunță că în privința unuia dintre învinuiți este aplicată măsura preventivă liberarea provizorie sub control judiciar pe un termen de 30 zile, iar în privința celui de-al doilea - obligarea de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile.

Acestora li se incriminează „săvârșirea infracțiunii de corupere pasivă, manifestată prin pretinderea, acceptarea și primirea, personal, de către o persoană publică, a bunurilor ce nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, pentru a nu îndeplini acțiuni în exercitarea funcției sale, sau contrar acesteia, comisă de două persoane”.
Mai exact, cei doi inspectori, în septembrie 2021, pe când se aflau în orașul Drochia pentru exercitarea atribuțiilor de serviciu în temeiul unor delegații de control, au acceptat și au primit mijloace bănești în sumă de șase mii de lei de la administratorul unui agent economic. Banii au fost oferiți pentru ca inspectorii să nu stabilească încălcări în activitatea întreprinderii, iar ulterior să fie reflectate în procesul-verbal de consemnare a tuturor încălcărilor stabilite la întreprindere.

„Menționăm că pe acest caz, la solicitarea părții apărării, între procuror și unul dintre învinuiți, cu participarea apărătorului acestuia, a fost încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției. Referitor la cel de-al doilea învinuit pe caz, menționăm că, acesta vinovăția nu își recunoaște, rezervându-și dreptul de a nu face declarații”, este specificat în comunicat.

Amintim că, la data de 03 decembrie 2021, procurorii anticorupție și ofițerii CNA au reținut patru persoane, în cadrul unei cauze penale care vizează fapte de corupție comise la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.
În cadrul unei conferințe de presă, premierul Natalia Gavrilița a menționat că în ultimii ani la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței s-au comis foarte multe abuzuri și a înflorit corupția, de aceea este necesar să fie restructurată această instituție. Prim-ministrul a precizat că după mai multe acțiuni de „curățare” instituției au fost constatate suficiente probe pentru condamnări.
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2022
Societate
Gavrilița: „Corupție la Protecția Consumatorilor - inspectorii, oameni ai lui Plahotniuc”
Fluxul de știri
0