Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Expert: De ce Londra nu va recurge la confiscarea averilor "oligarhilor ruși"

© AFP 2022 / TOLGA AKMENLondra
Londra - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
E puțin probabil ca Marea Britanie să recurgă la confiscarea averilor "oligarhilor ruși" în cazul unei escaladări a situației în jurul Ucrainei, așa cum a promis ministrul britanic de Externe, consideră un expert rus.
CHIȘINĂU, 31 ian - Sputnik. Marea Britanie nu va confisca averile “oligarhilor ruși” din Londra, pentru că acest lucru va știrbi din reputația orașului, în calitatea lui de capitala financiară a lumii, unde “își pot găsi azil cei care au furat bani”, a declarat agenției RIA Novosti membrul Consiliului pentru Afacerilor Internaționale pe lângă președintele Rusiei, Bogdan Bezpalko.
Duminică, ministrul de Externe al Marii Britanii, Elizabeth Truss, a declarat că Londra nu exclude scenariul recurgerii la confiscării averilor “oligarhilor ruși” din Londra, în cadrul pachetului de sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul escaladării situației din jurul Ucrainei. Proiectul de lege care ar prevedea acest lucru urmează să fie înaintat în parlamentul britanic pe 31 ianuarie.
“În opinia mea e doar un PR, amenințări care fac parte dintr-o campanie media. În realitate, nimeni nu va recurge la confiscarea acestor active”, consider Bezpalko.
Potrivit lui, în Londra locuiesc peste 100 de mii de cetățeni originari din Rusia, inclusiv cei care și-au retras ilegal capitalul din țara de origine și sunt vizați de dosar penale, însă pe care autoritățile britanice refuză să-i extrădeze. Expertul a mai adăugat că zvonurile despre o posibilă confiscare averilor a rușilor în Londra au fost lansate de mai multe ori în Londra în ultimii 15 ani.
Leonid Kuravliov - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2022
Rusia
A murit actorul rus Leonid Kuravliov
“A doua variantă, care într-adevăr ar putea fi posibilă, dar nu pentru a provoca daune Rusiei, ci pentru că Londra în acest fel și-ar putea rezolva problemele financiare prin confiscarea acestor active”, presupune Bezpalko.
Dar și acest scenariu are șanse mici de realizare, pentru că în acest caz Londra își va pierde reputația de oraș unde se poate retrage cu bani furați, fluxul de mijloace financiare va dispărea, a adăugat expertul.
El a subliniat că Marea Britanie, care câștigă din astfel de situații, și nu-și va dori să renunțe la aceste finanțe.
"E vorba de un aflux de capital, sunt niște investiții, bani care se păstrează în băncile britanice. Londra este o capitală financiară a lumii, iată de ce toți banii se scurt încolo, iar de acolo aceștia pot fi redirecționați spre diverse proiecte, în funcție de nivelul de profitabilitate. Cineva procură hârtiile de valoare de stat britanice, crează locuri de muncă: un om își cumpără un restaurant nu de dragul profitului, ci pentru a obține cetățenia și pentru a-și legaliza veniturile”, a explicat expertul.
Apocalipsa - Sputnik Moldova, 1920, 29.01.2022
Internațional
Internauții din SUA și Europa: Ne mișcăm spre o Apocalipsă
Fluxul de știri
0