Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Este sau nu constituțională aplicarea retroactivă a tarifelor majorate la gaz

Expert: Este sau nu constituțională aplicarea retroactivă a tarifelor majorate la gaz
Abonare
Primarul Capitalei, Ion Ceban, împreună cu viceprimarul Fadei Nagacevschi au mers astăzi la Curtea de Apel Chișinău pentru a acționa în judecată Guvernul. Asta după ce tarifele la gaz au fost majorate cu 30% cu mențiunea că acestea vor avea efect retroactiv.
Potrivit reclamanților, decizia ANRE de aplicare retroactivă a tarifelor majorate la gaz din 1 ianuarie la indicația Comisiei Situații Excepționale condusă de premierul Natalia Gavrilița este ilegală.
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț a declarat pentru Sputnik Moldova că aplicarea retroactivă a tarifului majorat la gazele naturale și la agentul termic nu întrunește condițiile juridice și constituționale necesare, asta chiar dacă a fost declarată stare de urgență în domeniul energetic.

”Potrivit Constituției, aceste tarife intră în vigoare din momentul aprobării sau în viitor. Chiar dacă există stare de urgență în domeniul energetic, nu poți încălca principiul constituțional referitor la neretroactivitatea deciziei”, spune Teodor Cârnaț.

Potrivit expertului, odată contestată în instanța de judecată sau la Curtea Constituțională, magistrații ar putea să respingă suspendarea deciziei și să purceadă la examinarea în fond, fie să ia o altă decizie.
Cârnaț spune că acum tariful este calculat conform deciziei CNESP, adică la costul de 15 lei și 16 bani pentru un metru cub de gaze naturale.
”Este foarte real ca instanța să aștepte demersul unor persoane care vor contesta hotărârea de majorare a tarifului de la 1 ianuarie la CCM, respectiv, în acest caz, instanța ar urma să suspende efectele deciziei. Pornind însă de la ideea că acest lucru are o conotație financiară, s-ar putea ca instanța să nu suspende această decizie, dar să lase ca hotărârea să producă efecte, până la contestarea deciziei în fond”, spune expertul.
Amintim că după ce în această dimineață primarul Ion Ceban a anunțat că va merge în instanță, premierul a venit cu o reacție. Gavrilița susține că decizia de aplicare retroactivă a tarifelor majorate este una legală, iar politicienii se folosesc "în mod cinic" de situația creată de criză energetică.
Totodată, premierul nu a putut spune dacă Guvernul are pregătit un plan de rezervă în cazul în care instanța de judecată anulează aplicarea retroactivă a tarifelor majorate.
Și avocatul Ion Dron, președinte al Partidului Pentru Oameni, Natură și Animale, a depus o cerere de chemare în judecată a Guvernului pentru aplicarea retroactivă a tarifelor majorate.
Fluxul de știri
0