Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Opinii: HoReCa – ultima strigare înainte de a ceda, cum mai poate fi salvat acest sector

Opinii: HoReCa – ultima strigare înainte de a ceda, cum mai poate fi salvat acest sector
Abonare
Restaurantele și cafenelele sunt puse pe butuci de măsurile antiepidemice. Reprezentanții sectorului HoReCa se declară nedumeriți de acestea, susținând că unele sunt fără logică și ineficiente.
Preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasaviţchi, a declarat că pandemia a dat o lovitură puternică sectorului HoReCa. Din cauza restricțiilor, multe întreprinderi înregistrează scăderi și pierderi colosale de vânzări.
Potrivit ei, ultimele măsuri aprobate de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, precum reducerea programului de activitate până la ora 22:00 și utilizarea a cel mult 50% din numărul de locuri existente în spațiile interioare, vor afecta esențial potențialul de dezvoltare a localurilor, care și așa este pus la grea încercare.
"Se așteaptă o scădere a vânzărilor cu circa 75 la sută. Nu știu cum vom trece peste aceste restricții fără o intervenție din partea statului, deși nu sunt preconizate măsuri compensatorii din partea Guvernului. Cel mai trist este că măsurile nu ajută din punct de vedere epidemiologic – marketurile lucrează până la ora 23:00, iar restaurantele până la ora 22:00 și la o capacitate redusă. Care este logica?", a declarat președintele Asociaţiei Restaurantelor şi Localurilor de Agrement.
Nadejda Herța, proprietara unuia din cele mai selecte localuri din Capitală declară că nici măcar sentimente de indignare nu mai are față de deciziile autorităților. Femeia spune că nu doar localurile mici se confruntă cu probleme, dar și restaurantele care se bucură de prestigiu și au capacități mai mari.
Nu vreau să fiu supărată pe autorități, dar era normal să ne lase să muncim măcar cu 35-50 la sută din capacitățile sălii. Să sperăm că luna aceasta vom trece mulți prin boală și vom reveni la o situație cât de cât normală”, spune Nadejda Herța.
Nadejda Herța menționează că a fost nevoită să ia împreună cu angajații localului o decizie mai puțin fericită, însă necesară. Mulți angajați au fost nevoiți să plece în concediu din cont propriu, după ce CSE a hotărât sistarea tuturor nunților, cumetriilor și zilelor festive.
În acest context, Aneta Zasavițchi spune că din cauza acestor măsuri și numărul personalului se va reduce semnificativ, întrucât veniturile vor fi mai puține. La pachet vin și scumpirile pentru plata serviciilor comunale și produsele alimentare.
Potrivit ei, multe dintre unitățile de alimentație publică sunt în imposibilitatea de a achita salarii angajaților, au datorii la serviciile comunale, furnizori ș.a. Acest lucru înseamnă un lockdown, iar încet se ajunge spre falimentul sectorului HoReCa.
"40 procente din angajații sectorului au părăsit domeniul. În 2019, 50 mii oameni activau în acest sector. Prognozele sunt triste, mulți vor renunța la activitate", a conchis Zasavițchi.
Certificatul verde a devenit obligatoriu în restaurante, centre comerciale și alte spații comerciale închise, cu excepția magazinelor alimentare.
Astfel, moldovenii care nu dețin un certificat de vaccinare, un test la anticorpi sau un test negativ la COVID-19 nu vor putea intra în aceste instituții, întrucât la intrare, li se va solicita prezentarea unui dintre aceste acte confirmative.
Inga Pasecinic, directoarea Centrului Strategii și Politici de Sănătate, susține că decizia autorităților este una necesară, însă urmează să vedem în ce măsură implementarea ei va fi respectată de către societate.
”Este o decizie foarte bună în cazul în care el (certificatul - n.n.) poate fi verificat. Dacă poate fi scanat, atunci e o decizie bună. Altfel moldovenii sunt foarte șmecheri. Care este garanția că nu va prezenta un certificat fals sau al altcuiva”, spune Pasecinic.
Amintim că din data de 19 ianuarie au intrat în vigoare noile restricții impuse de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică.
Comisia a decis ca restaurantele să-și reducă programul de lucru cu clienții: acestea vor fi obligate să activeze până la ora 22:00.
De asemenea, unitățile de alimentare publică își vor organiza activitatea cu utilizarea a cel mult 50% din numărul de locuri existente în spațiile interioare, cu obligativitatea deținerii de către toți clienții a certificatelor COVID-19.
Fluxul de știri
0