Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Ursula, criticată pentru secretele din jurul contractului privind vaccinul Pfizer

© AFP 2024 / JULIEN WARNANDUrsula von der Leyen
Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Abonare
Avocatul Poporului european a criticat Comisia Europeană pentru că nu a publicat textele pe care și le-au trimis președintele CE, Ursula von der Leyen, și CEO-ul Pfizer
BRUXELLES, 28 ian – Sputnik, Daniela Porovăț. Comisia Europeană a fost acuzată de „administrare defectuoasă” de instituția de supraveghere a UE, după ce a refuzat să publice mesajele de tip text pe care președintele CE, Ursula von der Leyen, le-a trimis anul trecut directorului general Pfizer, Albert Bourla, în timpul negocierilor pentru încheierea unui acord privind vaccinul Covid-19.
O anchetă a Ombudsmanului European Emily O'Reilly (Avocatul Poporului) a criticat vineri organismul executiv al UE pentru că nu a cerut biroului lui von der Leyen să caute textele. Se crede că discuțiile au contribuit la asigurarea a aproximativ 1,8 miliarde de doze de vaccin Pfizer pentru UE.
Maia Sandu s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Analize și opinii
UE îi dă Moldovei vaccinare în loc de aderare
În aprilie anul trecut, von der Leyen a dezvăluit că a făcut schimb de mesaje și apeluri cu Bourla timp de o lună în timpul negocierilor. Cu toate acestea, ulterior, Comisia Europeană a răspuns negativ la cererea unui jurnalist de acces public la mesaje, susținând că nu ține o evidență a textelor și deține doar un e-mail, o scrisoare și un comunicat de presă pe acest subiect.
În cadrul anchetei, a reieșit că comisia a cerut biroului președintelui să caute „documente” care îndeplinesc criteriile sale interne de înregistrare – textele nu intră sub această definiție. Organismul a susținut că „politica sa de păstrare a înregistrărilor ar exclude, în principiu, mesageria instantanee”. Acesta a declarat anchetei că „până în prezent, nu a înregistrat niciun mesaj text în sistemul său de gestionare a documentelor”.
„Modul limitat în care a fost tratată această solicitare de acces public a însemnat că nu a fost făcută nicio încercare de a identifica dacă există mesaje text”, a spus O'Reilly într-un comunicat . „Acest lucru nu corespunde așteptărilor rezonabile privind transparența și standardele administrative în cadrul Comisiei”, a mai spus Avocatul Poporului.
Menționând că aceasta „a echivalat cu o administrare defectuoasă” , ombudsmanul a cerut Comisiei Europene să verifice încă o dată mesajele relevante și să răspundă la recomandare până pe 26 aprilie. Avocatul Poporului european spune nu e credibil să se pretindă că textele nu cad sub egida legilor privind transparența, adăugând că, dacă „mesajele text se referă la politicile și deciziile UE, acestea ar trebui tratate ca documente ale UE”.
Un purtător de cuvânt al CE a declarat că organismul a „luat notă” de recomandare și că va răspunde ombudsmanului până la împlinirea termenului limită.
Ancheta românească despre Ursula și Pfizer, cenzurată de Big Pharma și Ambasada SUA
Jurnalistul Adrian Onciu a dezvăluit în luna noiembrie 2021 pe pagina sa de Facebook că ancheta sa despre Pfizer și Ursula von der Leyen ar fi fost cenzurată și nu a mai apărut pe pagina Mediafax prin intervenția Ambasadei SUA și Big Pharma.
În ancheta sa, care nu a mai apărut în presa mainstream, ci doar pe contul său de Facebook, dar care a fost preluată integral, în trei episoade, pe Sputnik, Onciu arată ”cum a ajuns soțul Ursulei von der Leyen pionul principal în afacerea Pfizer de 36 de miliarde de dolari”.
Onciu a arătat că ”rezultatele investigației de față sunt de-a dreptul explozive. Ele arată fără echivoc combinația murdară dintre politicienii de la vârful UE și mafia din Big Pharma. Și asta în plină pandemie. Și-au bătut joc de viața, de sănătatea și de libertățile a sute de milioane de oameni terorizați de sistemul de propagandă mincinoasă. Ne-au băgat pe gât miliarde de vaccinuri (cu mult peste ceea ce am fi avut nevoie), doar din goana disperată după profit”.
Jurnalistul a precizat în ancheta sa că ”marele pot este de circa 36 miliarde dolari. Adică 1,8 miliarde doze de vaccin Pfizer, negociate de șefa Comisiei Europene cu șeful firmei de medicamente, Albert Bourla. Negociate total netransparent, după cum am subliniat în articolele anterioare”.
Danemarca - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Coronavirus
O țară europeană elimină toate restricțiile anti-COVID
Fluxul de știri
0