Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ar putea fi sistate cursele naționale: Transportatorii anunță noi proteste

© Sputnik / Mihai CarausProtest transportatori, 18 decembrie 2020
Protest transportatori, 18 decembrie 2020 - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Abonare
Transportatorii anunță noi proteste, în cazul în care Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu va prezenta calcule reale ale tarifului la serviciile de transport și tarifului la serviciile de autogară. Când ar putea fi sistate cursele regulate.
CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Transportatorii se plâng că nu sunt auziți de putere și că de patru luni nu pot ajunge la un numitor comun cu Ministerul Infrastructurii.
În context, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a expediat o scrisoare deschisă pe numele vicepremierului și ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, în care solicită ca, în termeni restrânși, ministerul să prezinte calcule reale ale tarifului la serviciile de transport și a tarifului la serviciile de autogară, în caz contrar, transportatorii sunt gata să sisteze activitatea curselor regulate în semn de protest.

„APOTA declară că în cazul în care MIDR, în termeni restrânși, nu va prezenta calcule reale ale tarifului la serviciile de transport și a tarifului la serviciile de autogară, nu va veni cu măsuri clare și realizabile de soluționare a problemelor acute din ramură, nu va opri procesele de corupție și nu se va dezice de protejarea intereselor ilegale ale grupării Șor - Vîlcu - Andronachi, atunci transportatorii, la începutul lunii februarie, în semn de protest, își vor sista activitatea pe cursele regulate”, este menționat în scrisoarea deschisă.

În scrisoarea adresată lui Spînu mai este menționat că majoritatea transportatorilor sunt în prag de faliment și că nu mai pot acoperi costurile.
„În toate raionale țării există curse care nu se mai operează, iar numărul acestora este în creștere. Deja avem localități din care au fost sistate toate cursele. Populația acestor localități se deplasează cu taximetre sau cu transport ilicit și achită mult mai mult decât ar fi achitat dacă tariful ar fi fost majorat de către MIDR, în baza unor calcule reale”, au menționat transportatorii.
Ei sunt nemulțumiți de faptulcă noul Guvern nu întreprins nicio măsură care să soluționeze probleme din domeniul transportatorilor. Mai mult, în scrisoare este precizat că Ministerul Infrastructurii face uz de minciuni și amenințări în comunicarea cu transportatorii.
„Modul cum sunt examinate problemele din transport, neputința evidentă de a elabora soluții, lipsa capacității de a sesiza natura problemelor existente a scos la iveală incompetența totală a ministerului. Această incompetență s-a evidențiat mai ales prin conținutul calculelor efectuate de MIDR privind tariful la transportul rutier”, mai scriu transportatorii.
APOTA a precizat că termenul rezonabil în care trebuiau să fie efectuate calculele reale ale tarifului demult s-a scurs, astfel ministerul de resort trebuie să-și asume consecințele, iar transportatorii sunt gata să protesteze.
Vă amintim că pe 16 decembrie transportatorii moldoveni au blocat parțial, în semn de protest, circulația pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Piața Marii Adunări Naționale.
Atunci, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, le-a răspuns transportatorilor. Potrivit acestuia, instituția pe care o conduce a expediat un demers transportatorilor pentru ca aceștia să prezinte informații despre calculele tarifelor.
„Nu înțelegem logica de a solicita majorarea tarifului, dacă atunci când solicităm date concrete în baza cărora să luăm această decizie, nu avem nicio reacție”, a scris Spînu atunci pe pagina sa de Facebook.
Protestul transportatorilor la Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2021
Societate
Transportatorii îl învinuiesc pe Spînu de manipulare și protejarea schemelor de corupție
Fluxul de știri
0