Флаги Европейского союза и государственные флаги КНР на саммите ЕС-КНР в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920
Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Șeful Pentagonului l-a sunat pe ministrul român al Apărării: Ce au discutat

© AFP 2022pentagon
pentagon - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ministrul român al Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a fost sunat, joi, 27 ianuarie, de omologul său american, secretarul apărării Lloyd J.Austin III, pentru a discuta situația din regiunea Mării Negre. Ambele părți au emis comunicate de presă.
CHIȘINĂU, 28 ian – Sputnik. Conform comunicatului de presă al Pentagonului, această primă convorbire dintre omologii român și american, de la numirea lui Dîncu ca ministru al apărării în România, s-au exprimat îngrijorări comune cu privire la Rusia și situația din Ucraina.
De asemenea, anunță comunicatul Pentagonului, ambii oficiali și-ar fi exprimat susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, dar și cu privire la necesitatea unității în interiorul alianței nord atlantice.
Chestiunea unității de opinie în interiorul NATO este o temă sensibilă în acest moment pentru Statele Unite. Tot mai multe state din interiorul alianței nord-atlantice au opinii nuanțate atât cu privire la criza din Ucraina dar și cu privire la întărirea prezenței militare americane.
După ce Slovacia a blocat un tratat ce permitea mărirea prezenței militare americane pe teritoriul său, Croația a declarat că refuză să participe de partea SUA într-un eventual conflict ucrainean și, prin vocea președintelui său, a denunțat ingerințele americane în Ucraina și proasta administrare de către americani a crizei.
Ungaria a declarat, de asemenea, oficial, că nu dorește periclitarea relațiilor sale cu Federația Rusă, iar Bulgaria a respins creșterea prezenței militare americane pe teritoriul său. Nici Germania nu pare foarte încântată să meargă prea departe într-o aventură alături de SUA.
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Rusia
Ministrul rus de Externe a fost întrebat dacă va fi război: Ce a răspuns Serghei Lavrov

Informarea MApN român despre discuția cu Pentagonul

Comunicatul Ministerului Apărării Naționale este mult mai amplu și mai servil decât cel american. Este, cum vom vedea mai jos, plin de mulțumiri și de aprecieri la adresa președintelui Biden și al secretarului de stat american al apărării.
În el se menționează că „ministrul român al apărării a subliniat necesitatea consolidării posturii aliate pe întreg flancul estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, ca formulă defensivă de asigurare a securităţii aliaţilor şi de descurajare a acţiunilor agresive. În acest sens, a fost exprimată necesitatea, mai mult ca oricând, a unei abordări coerente, unitare și echilibrate în cadrul prezenței Înaintate pe flancul estic al Alianței.”
Se menționează de asemenea faptul că, spre deosebire de alte state NATO, România salută încă o dată inițiativa președintelui Biden de a spori prezența militară americană în estul Europei. În ultimele zile, mulțumirile aduse SUA de către oficiali români pentru această inițiativă se pot număra cu zecile.
De asemenea, s-a ”reafirmat determinarea țării noastre în privința consolidării Parteneriatului Strategic dintre cele două state și a implementării liniilor de efort agreate în cadrul Foii de parcurs privind cooperarea SUA- România în domeniul apărării, în perioada 2020- 2030.
LIVE: Serghei Lavrov oferă un interviu în direct la patru posturi de radio - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Video
Serghei Lavrov oferă un interviu în direct pentru Sputnik și alte posturi de radio
Fluxul de știri
0