Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Secțiile COVID din Găgăuzia sunt supraaglomerate: Cel mai mic pacient are doar 10 zile

© Photo : Facebook / Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii MoldovaSpecialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Abonare
Odată cu depistarea „omicronului” în Moldova, numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a crescut brusc în țara noastră.
CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik, Maxim Topal. Cele două centre COVID care funcționează în UTA Găgăuzia sunt supraaglomerate. Noul val de COVID-19 se caracterizează printr-o creștere a numărului de copii bolnavi.
La spitalul din Comrat sunt tratați, în prezent, 89 de pacienți infectați cu noul tip de coronavirus. Dintre aceștia, 21 de pacienți sunt copii. Informațiile au fost oferite pentru Sputnik Moldova de către directorul adjunct al spitalului raional din Comrat Constantin Ianioglo.

„Practic toate mamele cu copii în spital au fost diagnosticate cu COVID-19. Situația este dificilă, secțiile sunt aglomerate. Sunt și pacienți gravi, deși sunt mai puțini decât înainte. Când predomina tulpina „delta” de coronavirus erau mai mulți pacienți gravi, au fost și mai multe decese. Boala este suportată mai greu de cei care nu au fost imunizați”, a declarat Ianioglo.

Cel mai tânăr pacient din centrul COVID din Comrat are doar zece zile. O situație dificilă se atestă și în centrul COVID al spitalului din Ceadâr-Lunga. În secția cu 40 de paturi au fost internați 44 de pacienți, iar de curând au fost internați patru copii.

„Din cele 44 de persoane, 14 sunt în stare gravă, ceilalți sunt în stare medie. Copiii sunt toți moderați. Situația este complicată - este un blocaj total. Acum ne întrebăm ce departament să reutilizam pentru a găsi paturi suplimentare”, a declarat directoare spitalului din Ceadâr-Lunga, Natalia Popazoglo.

Situația este agravată și de faptul că în timpul noului val de COVID-19, medicii și personalul medical auxiliar au început din nou să se îmbolnăvească. Deși, datorită vaccinării, lucrătorii medicali suportă boala mult mai ușor totuși deficitul de personal devine din ce în ce mai acut.
Potrivit Direcției Generale de Sănătate și Protecție Socială din Găgăuzia, rata de vaccinare în regiune continuă să fie extrem de scăzută.
„Vaccinarea în rândul populației adulte se mișcă într-un ritm foarte lent și este la nivelul de 19 la sută. Până în prezent, în Găgăuzia au fost vaccinați 76 de copii. Vaccinarea copiilor este voluntară, cu acordul părinților”, a precizat șefa Direcției, Svetlana Duleva.
Specialiștii precizează că deși „omicron” este mai ușor de tolerat decât varianta „delta”, este mai contagios și se răspândește mult mai rapid. În acest sens, oamenii sunt rugați să nu participe la evenimente în masă și să nu recurgă la automedicație. Încă un lucru important rămâne purtarea măștilor de protecție în spațiile închise și deschise, unde se atestă aglomerație, în transport public, spălarea frecventă a mâinilor cu săpun și dezinfectant și păstrarea distanței sociale.
Centrul de Medicină Legală - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Coronavirus
Ultima oră: A fost depistat primul caz de ”flurona” în Moldova
Fluxul de știri
0