Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Primarul Chișinăului, cu mesaj dur către guvernanți după scumpirile de astăzi

© Sputnik / Mihai CarausIon Cioban
Ion Cioban - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Abonare
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, afirmă că autoritățile se fac vinovate de scumpirile de astăzi, care sunt aplicate retroactiv și vor fi suportate de cetățeni și de autoritățile publice locale.
CHIȘINĂU, 29 ian - Sputnik. Ion Ceban afirmă că în urma scumpirilor operate astăzi, autoritățile Capitalei vor avea cheltuieli suplimentare de sute de milioane de lei.
“300 de milioane de lei, aproximativ atât va achita suplimentar Primăria Chișinău pentru incompetența celor care guvernează și pretind că domină, dar nu întreprind nimic pentru a opri scumpirile care cresc ca pe drojdie”, scrie Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.
Primarul este revoltat de faptul că majorarea tarifului la gaz s-a operat retroactiv, noul tarif urmând să fie calculat cu data de 1 ianuarie.
“Încă o palmă cetățenii au primit azi din partea oamenilor buni, fiind impuși să achite facturi mai mari la gaz începând cu data din urmă, 1 ianuarie”, a scris el.
În opinia primarului general al municipiului Chișinău, acest lucru constituie un jaf al cetățeanului simplu, dar și al administrației publice locale.
“Într-un final, jefuiesc din buzunarul cetățenilor simpli care sunt nevoiți să achite sume cosmice. Fură din buzunarul Administrațiilor Publice Locale care vor fi nevoite să achite pentru facturi de întreținere, în cazul Chișinăului pentru compensații și multe alte costuri aferente acestor scumpiri în lanț, în loc să realizeze proiecte de infrastructură, drumuri, trotuare, școli, grădinițe și multe alte proiecte pentru oameni”, a scris Ion Ceban.
„Gazul s-a scumpit și a ajuns să coste mai mult de 15 lei/m3, gazul metan s-a scumpit peste noapte, benzina și motorina s-au scumpit și ele, lumina s-a scumpit și încă urmează să mai fie majorări după cum anunță, produsele alimentare s-au scumpit, lanțul majorărilor prețurilor continuă… Și nu mai întrebați de ce critic guvernarea, deoarece incompetența lor afectează fiecare locuitor al Capitalei”, afirmă primarul Capitalei.
În final el a anunțat că în curând va prezenta toate cheltuielile neplanificate pe care va fi nevoită să le facă Primăria Capitalei în urma scumpirilor operate de ANRE.
Amintim că membrii Consiliului de Administrație al ANRE s-au întrunit astăzi în ședință și au aprobat noile tarife pentru gaz, energie electrică și încălzire. Astfel, pentru consumatorii casnici un metru cub de gaz va costa 14,06 lei, fără TVA. Facturile care urmează să vină pentru luna ianuarie vor fi deja cu noile tarife aprobate.
Tot Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat prețul pentru energia electrică livrată de furnizorul central S.A. „Energocom”. Astfel, noul tarif este de 3,24 lei/kWh, fără TVA. În data de 24 decembrie 2021, tariful aprobat era de 2,29 lei/kWh, fără TVA. Astfel, putem constata că tariful s-a majorat cu 95 de bani. Este de menționat că prezenta Hotărâre își produce efectele din 1 ianuarie 2022.
Tot retroactiv, adică din data de calcul 1 ianuarie 2022, ANRE a adoptat majorarea tarifului pentru energia electrică produsă de compania ”Termoelectrica" la 3,35 lei KW/oră fără TVA, fiind mai mare cu 1,22 lei. Iar prețul pentru energia termică produsă de “Termoelectrica” a fost majorat la 2169 de lei pentru gigacalorie fără TVA, cu 397 lei mai mult față de tariful actual.
Totodată, a fost aprobat un tarif nou pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Apă-Canal Chișinău” în mărime de 2059 de lei pentru o gigacalorie, fără TVA. Până acum era prețul era de 1473 de lei pentru o gigacalorie.
Noul tarif pentru energia termică livrată consumatorilor de către Î.M. „Servicii Comunale Glodeni” este de 2274 de lei pentru o gigacalorie, care a fost majorat 598 de lei.
Și energia termică livrată consumatorilor de către Î.M. a „Rețelelor și Centralelor Termice Comrat” a fost scumpită cu 1251 de lei și a ajuns la 2451 de lei pentru o gigacalorie. Pe lângă asta a fost schimbat tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „ComgazPlus”și a ajuns la 2718 lei pentru o gigacalorie, fără TVA. Anterior era de 1400 de lei fără TVA.
 HoReCa, pusă pe brânci, dar rezită până la Paști – Ce spune proprietara unui restaurant - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Podcasturi
HoReCa, pusă pe brânci, dar rezită până la Paști – Ce spune proprietara unui restaurant
După ce ANRE a aprobat noile tarife, opoziția parlamentară și extraparlamentară a luat atitudine.
Partidul Socialiștilor a menționat că intenționează să atace în instanța de judecată deciziile luate astăzi de ANRE privind aprobarea noilor tarife și aplicarea lor retroactiv, adică din 1 ianuarie. În context, membrii PSRM au precizat că vor cere și compensații mult mai mari de la stat.
Și fostul premier Ion Chicu s-a expus pe acest subiect. El a scris pe canalul său de Telegram că „ANRE-ul din subordinea PAS-ului a emis astăzi decizia ilegală de a majora tariful la gaz retroactiv, adică de la 1 ianuarie 2022”.
Fluxul de știri
0