Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Pericolele Omicronului: Care sunt grupurile cele mai vulnerabile

Omicron face ravagii: Dezvăluiri din Terapia Intensivă
Abonare
Deși mulți afirmă că prezența variantei Omicron a noului coronavirus în Republica Moldova nu este atât de gravă, pericolele sunt foarte mari. În secțiile de Terapie Intensivă medicii continuă să lupte pentru viața pacienților.
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, doctorul habilitat în științe medicale și șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Republican, Victor Cojocaru, a menționat că varianta omicron este extrem de contagioasă, dar se manifestă în forme mai ușoare la populația de vârstă tânără. Cei mai supuși riscului de a dezvolta forme grave a bolii sunt persoanele care suferă concomitent de alte afecțiuni, în special cei cu patologii cardiace. Desigur și cei nevaccinați sunt predispuși acestui pericol.
La ziua de astăzi, în Terapia Intensivă de la Spitalul Republican sunt internați 26 de pacienți – toți în stare gravă și extrem de gravă.
"Nouă pacienți sunt conectați la respirația artificială prin intubare, ceilalți la respirație artificială prin mască cu presiune. Utilaj și medicamente avem suficient, însă oboseala își lasă amprenta pe personalul medical", a declarat doctorul habilitat în științe medicale.
Mai mult, Victor Cojocaru a precizat că în spital începe fortificarea capacităților, iar numărul de paturi în Terapia Intensivă va fi dublat, fapt ce denotă că în viitorul apropiat ne putem aștepta la un număr mai mare de pacienți în stare gravă.
Medicul a remarcat că în condițiile actuale, cetățenii trebuie să-și păstreze vigilența și să respecte toate măsurile impuse de autorități. Cojocaru a îndemnat populația să se vaccineze, aceasta fiind cea mai eficientă formă de protecție împotriva formelor grave de COVID și mutațiilor virusului.
Precizăm că la data de 11 ianuarie s-a făcut anunțul că în Moldova au fost depistate primele cazuri de infectare cu varianta „omicron”, după ce s-a efectuat secvențierea virusului.
Fluxul de știri
0